Šunkový salám

Pokud máte rádi salámy a chcete vědět co jíte... můžete si připravit domácí šunkový salám podle tohoto receptu.

Na šunkový salám budete potřebovat:

0,9 kg vepřové plece
0,2 kg bůčku

1 lžíci   medu
10 g     kuchyňské, nejlépe mořské soli bez jódu
15 g     řeznické soli - Praganda

2 lžičky práškové želatiny do aspiků
1 dl      vody

muškátový oříšek - 3 strouhnutí

Postup přípravy šunkového salámu

- z plece odstraníme tučnější části a nakrájíme ji na kostky cca 1x1 cm
- odkrojky z plece a bůček pomeleme na středně hrubo
- ve vodě rozpustíme sůl, želatinu a med
- vše promícháme, 3x strouhneme muškátový oříšek a řádně prohněteme rukama (cca 20 minut nebo kratší dobu v hnětači)
- směs napěchujeme do mikroténového sáčku v šunkovaru a zauzlíme
- přiděláme víko šunkovaru s pružinou a necháme 48 hod uležet v chladničce s teplotou do 4°C

- následně šunkový salám vaříme ve vodě nebo v konvektomatu na 78°C a 50% vlhkosti 3 hod.
- po uvaření šunkový salám prudce zchladíme ve vodě s ledem i s šunkovarem (ponoříme nádobu tak, aby se voda nedostala k šunkovému salámu)

- po vychlazení hotový šunkový salám vyklopíme z šunkovaru a uložíme v chladnici při teplotě do 4°C

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting