Šunkový salám
Pokud máte rádi salámy a chcete vědět co jíte... můžete si připravit domácí šunkový salám podle tohoto receptu.
Na šunkový salám budete potřebovat:
0,9 kg vepřové plece
0,2 kg bůčku
1 lžíci medu
10 g kuchyňské, nejlépe mořské soli bez jódu
15 g řeznické soli - Praganda
2 lžičky práškové želatiny do aspiků
1 dl vody
muškátový oříšek - 3 strouhnutí
Postup přípravy šunkového salámu
- z plece odstraníme tučnější části a nakrájíme ji na kostky cca 1x1 cm
- odkrojky z plece a bůček pomeleme na středně hrubo
- ve vodě rozpustíme sůl, želatinu a med
- vše promícháme, 3x strouhneme muškátový oříšek a řádně prohněteme rukama (cca 20 minut nebo kratší dobu v hnětači)
- směs napěchujeme do mikroténového sáčku v šunkovaru a zauzlíme
- přiděláme víko šunkovaru s pružinou a necháme 48 hod uležet v chladničce s teplotou do 4°C
- následně šunkový salám vaříme ve vodě nebo v konvektomatu na 78°C a 50% vlhkosti 3 hod.
- po uvaření šunkový salám prudce zchladíme ve vodě s ledem i s šunkovarem (ponoříme nádobu tak, aby se voda nedostala k šunkovému salámu)
- po vychlazení hotový šunkový salám vyklopíme z šunkovaru a uložíme v chladnici při teplotě do 4°C
Přidat komentář
Přehled komentářů