Zavařování okurek sterilizací
Domácí zavařené okurky - česká klasika, která nesmí chybět v žádné špajzce.
Zavařování okurek je jednoduché - čerstvé okurky namočíme na 2 hodiny do studené vody, očistíme lehce kartáčkem a necháme okapat. Odkrajeme stopky.
Přípravíme si čisté sklenice, víčka, nálev na okurky, zeleninu a koření do okurek.
Recept na okurkový nálev - cca na 15 kg okurek:
8 l vody
2 l octu
1 200 g cukru krystal
300 g soli
Nálev přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Koření - při zavařování dáme do každé sklenice s okurkama:
tlustší kolečko cibule na dno
4 kolečka křenu
1 snítku kopru
1 bobkový list
2 nová koření
3 pepře
1/4 lžičky hořčičných semínek
5 koleček mrkve
Okurky, koření a zeleninu dáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem na okurky. Sklenice s okurkama dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu a sterilizujeme.
Doba sterilizace okurek při zavařování v konvektomatu je:
- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 25 minut 100% vlhkosti
Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.
Okurky můžeme samozřejmě sterilovat i v zavařovacím hrnci - 20 - 25 minut při 85 °C .
Dobrá domácí, zavařená okurka se skvěle hodí na chlebíčky, do bramborového salátu, k hrachové kaši, grilovanému kolenu, uzenému masu...
Pokud vám při zavařování zbudou velké okurky, které nevlezou do klasických sklenic, udělejte si z nich kvašáky.
Přidat komentář
Přehled komentářů