Zavařování okurek sterilizací

Domácí zavařené okurky - česká klasika, která nesmí chybět v žádné špajzce.

Zavařování okurek je jednoduché - čerstvé okurky namočíme na 2 hodiny do studené vody, očistíme lehce kartáčkem a necháme okapat. Odkrajeme stopky.
Přípravíme si čisté sklenice, víčka, nálev na okurky, zeleninu a koření do okurek.

Recept na okurkový nálev - cca na 15 kg okurek:

8 l vody
2 l octu
1 200 g cukru krystal
300 g soli

Nálev přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.

Koření - při zavařování dáme do každé sklenice s okurkama:

tlustší kolečko cibule na dno
4 kolečka křenu
1 snítku kopru
1 bobkový list
2 nová koření
3 pepře
1/4 lžičky hořčičných semínek
5 koleček mrkve

Okurky ve sklenicích

Okurky, koření a zeleninu dáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem na okurky. Sklenice s okurkama dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu a sterilizujeme.

Zavařování okurek v konvektomatu

Doba sterilizace okurek při zavařování v konvektomatu je:

- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 25 minut 100% vlhkosti

Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.

Okurky můžeme samozřejmě sterilovat i v zavařovacím hrnci - 20 - 25 minut při 85 °C .

Dobrá domácí, zavařená okurka se skvěle hodí na chlebíčky, do bramborového salátu, k hrachové kaši, grilovanému kolenu, uzenému masu...

Pokud vám při zavařování zbudou velké okurky, které nevlezou do klasických sklenic, udělejte si z nich kvašáky.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.