Recept na pomalu pečený bůček
Dobře upečený bůček je zejména pro starší generaci vyhledávanou pochoutkou. Pečený bůček můžete použít za studena s čerstvým chlebem a nakládanou okurkou nebo kvašákem. Pochoutkou je taky výpek z bůčku namazaný na chleba a posypaný čerstvou cibulkou nebo pažitkou. Teplý bůček se hodí k zelí s knedlíkem.
Postup pečení bůčku:
- vepřový bok - bůček zbavíme chrupavek, kůži ponecháme
- nasolíme 20 g / 1 kg bůčku
- potřeme česnekem, trochu okmínujeme a lehce opepříme
- bůček dáme třeba do skleněného pekáčku, posypeme vrstvičkou na drobno nakrájenou cibulí, přilijeme trochu vody a přiklopíme víkem
- bůček pečeme zakrytý 10 hodin na 90 °C a následně 3 hodiny na 120 °C
- během pečení můžeme občas přelít bůček výpekem
- následně odkryjeme pekáč, podlijeme a zvýšíme teplotu na 180 °C po dobu cca 15 minut na osmahnutí (cibulka se ale nesmí připálit)
Při pomalém pečení bůček neztratí tolik hmotnosti do výpeku a hotový má máslovou konzistenci.
Přidat komentář
Přehled komentářů