u nás pěstovan jako kořenová zelenina, ze které se využívá bulva i nať.
Použití celeru
Bulva celeru spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni a nebo k přípravě salátu. Ale nejoblíbenější je čerstvá celerová nať, která je výborná jako ozdoba či doplněk na různých teplých pokrmech a salátech. Sušené nadzemní části celerové natě se převážně používají jako koření. I v lidovém léčitelství zaujímá celer své místo. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Listy z celerové natě působí močopudně a protizánětlivě. Dále příznivě působí na ledviny, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zpevňuje cévy, urychluje látkovou výměnu a působí i jako přírodní afrodiziakum.
Kliknutím na Přijmout cookies dáváte souhlas s uložením vybraných cookies (nutné, preferenční, výkonnostní, marketingové). Cookies používáme pro lepší fungování našeho webu, měření jeho výkonnosti a cílení a personalizaci reklam. To jaké cookies budou uloženy, můžete svobodně rozhodnout pod tlačítkem Upravit nastavení. Prohlášení o cookies.
Využíváme soubory cookies a další technologie pro lepší uživatelský zážitek na webu. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.
Tyto cookies jsou nezbytné pro zajištění základní funkčnosti webových stránek.
Preferenční cookies slouží pro zapamatování nastavení vašich preferencí pro příští návštěvu.
Výkonnostní cookies monitorují výkon celého webu.
Marketingové a reklamní cookies se využívají k měření a analýze webu.