Vanilkový krém

Pro mnohé začínající domácí cukrářky je příprava dobrého, jemného vanilkového krému noční můrou. Vanilkový krém často končí s hrudkami nebo je příliš tekutý...
Podle našeho receptu se nemusíte ničeho bát a příprava  skvělého vanilkového krému se stane pro vás rutinou, pokud přesně dodržíte tento postup.

Hotový vanilkový krém

Hotový vanilkový krém.

Na vanilkový krém budeme potřebovat:

250 g kvalitního másla (pokojová teplota)
2 cl rumu
150 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru (v nouzi vanilínového cukru)

1 vanilkový puding asi 37 g (nejlépe Dr. Oetker)
300 ml mléka, nejlépe plnotučného

Postup přípravy vanilkového krému:

Připravíme si kastrol s rukojetí takové velikosti, aby odměřené množství mléka bylo maximálně do poloviny. Kastrol volíme širší, ve vysokém by nebylo možné puding dostatečně míchat.

Do 300 ml mléka přisypeme pudingový prášek s vanilkovou příchutí, který ve studeném mléku dobře rozmícháme. Necháme chvíli uležet a mezi tím si připravíme máslo s cukrem. Ručním elektrickým šlehačem nebo robotem vyšleháme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Pokud použijeme ruční šlehač, je potřebné zvolit nádobu na šlehání tak velkou, aby do ní následně vlezl uvařený puding. Šlehání krému si usnadníte použitím vyšší nádoby.

Mléko s pudingem postupně zahříváme k bodu varu. Puding stále mícháme po dně plochou dřevěnou špachtlí, ať se nám nepřichytí. Tato fáze vaření pudingu je pro kvalitu krému kritická. Jak se začne z pudingu zvedat pára a pocítíme při míchání houstnutí, je potřeba hrnec několikrát stáhnout ze sporáku a intenzivně míchat mimo, aby se první žmolky rozmíchaly do hladka. Následně puding vaříme asi 2 minuty do husta za ještě intenzivnějšího míchání. Pokud vaříte puding na indukčním vařiči, nastavte si po celou dobu vaření pudingu teplotu dna 120 °C.

Po odstavení pudingu z vařiče dáme kastrol z pudingem do většího kastrolu se studenou vodou a mícháme aby se nám nevytvořil škraloup tak dlouho, dokud nezchládne na teplotu těla.

 

Chlazení pudingu ve vodní lázni

Chlazení uvařeného pudingu ve vodní lázni.

Chladný puding potom postupně zašleháváme do ušlehaného cukru. Nejlépe se to zašlehá v robotu s K metlou. Hotový připravený vanilkový krém použijeme třeba na vanilkové košíčky z lineckého těsta nebo do trubiček.

 

Přidáním kakaa získáte kakaový krém třeba na ořechové rohlíčky s kakaovým krémem.

Fotky z přípravy vanilkového krému

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.