Pór
Pór je skvělá celoroční zelenina mimořádných dietických a kulinárních vlastností, s jemnou chutí a lahodným aromatem.
Pórek obsahuje spoustu minerálních látek, vitamínů a enzymů. Pór má i mnohé zdravotní benefity. Zmiňuje se hlavně stabilizace krevního cukru, podpora trávení a očista organismu, posílení imunity a mentálního zdraví.
Použití pórku
Pór se používá při vaření polévek, pečení mas, do salátů a gulášů, ve studené kuchyni, zkrátka s pórkem můžeme nahradit v mnoha případech cibuli. Pórek je sladší a jemnější než cibule.
Osobně si dávám pórek i na tlačenku místo cibule a místo octu přilévám nálev z nakládaných okurek.
Různé odrůdy póru
Pěstují se dvě formy póru - letní pórek a zimní pórek. Letní pór roste rychleji a sklízí se od konce léta, zimní pór je mohutnější a pěstuje se po celý rok. Sklízí se v zimě až do května. Je ideální čerstvou ozimou zeleninou.
Upozornění
Pór obsahuje šťavelany. Osoby, které trpí onemocněním ledvin a žlučníku by jej měly konzumovat omezeně. Šťavelany také zhoršují vstřebávání vápníku, tak že snižují využitelnost vápníku z potravinových doplňků.