Kynuté ovocné knedlíky na páře

Recept na kynuté ovocné knedlíky neodmyslitelně patří do české kuchařky. Vzpomeňte si na dětství a knedlíky od babičky. Uvařte si kynuté ovocné knedlíky na páře podle tohoto receptu. 

Suroviny na ovocné knedlíky - 10 porcí - cca 45 knedlíků.

Na kynuté knedlíky budeme potřebovat:

  • Droždí                                                50 g
  • Cukr krupice                                     60 g
  • Mléko                                               660 g
  • Hrubá mouka                              1 500 g
  • Vejce                                                     2 ks       
  • Sůl                                                      15 g
  • Meruňky, švestky, borůvky ...    1200 g

Na uvařené knedlíky

  • Cukr moučka                                  150 g
  • Máslo                                               300 g

Vaření kynutých ovocných knedlíků na páře

Příprava kvásku

Droždí promícháme s trochou cukru a počkáme až se rozteče. Přidáme malé množství vlažného mléka, lžíci polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko - kvásek, který necháme na teplém místě do 38 °C vykynout.

Příprava těsta na ovocné kynuté knedlíky

Když je kvásek vykynutý, můžeme připravit těsto. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek a větší polovinu teplého mléka. Vypracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko. Těsto připravíme ve stroji na rychlosti 1 nebo 2, s pomoci háku po dobu asi 15 minut v hladké těsto. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany nádoby. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek který se nevrací zpět do původního tvaru.

Zpracování těsta

Vykynuté těsto navážíme na cca 40 g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami nebo švestkami zbavenými pecek, borůvkami nebo džemem. Naplněné knedlíky pečlivě uzavřeme. Pokud knedlíky nevaříme v konvektomatu, musíme je necháme opět nakynout. Ovocné knedlíky vaříme v konvektomatu, v páře nebo ve vodě.
 

Příprava ovocných knedlíků

Vaření kynutých knedlíků v páře v konvektomatu

V konvektomatu vaříme knedlíky v děrované, olejem potřené gastronádobě. Knedlíky vložíme do nádob, necháme mezi nimi dostatek místa na nakynutí. Vařením kynutých knedlíků v konvektomatu ušetříme čas s manipulací a hlídání nakynutí. Knedlíky kynuté při 70% vlhkosti neosychají. 

1. krok - kynutí v konvektomatu 20 minut na 38°C a 70% vlhkosti
2. krok - vaření 12 minut 99°C a 100% vlhkosti

Hotové kynuté ovocné knedlíky

Vaření knedlíků na páře v hrnci

Knedlíky necháme déle vykynout a pak vaříme na páře ve velkém hrnci s vložkou na ohřívání knedlíků. Pokud nemáme dostatečně velký hrnec bude nám uvaření knedlíků trvat podstatně déle.

Vaření ovocných kynutých knedlíků ve vodě

Ovocné knedlíky necháme déle vykynout a pak vaříme ve vroucí, osolené vodě cca 10 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme. Po uplynutí času jeden knedlík rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou aby se nesrazily.

Tipy

  • uvařené ovocné knedlíky potřete máslem
  • kynuté ovocné knedlíky můžete uchovávat pár dnů ve vzduchotěsné krabici v ledničce
  • kynuté knedlíky můžete také ve vzduchotěsné krabici zmrazit, před přípravou pak nechat pozvolna rozmrznout a pak knedlíky ohřát na páře
  • nejlepší ovocné kynuté knedlíky jsou čerstvě uvařené a hned podávané

Ovocné kykuté knedlíky podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. Ke knedlíkům můžeme podle chuti přidat tvaroh s cukrem, bílý jogurt, zakysanou smetanu a podobně. Já je osobně zapíjím studeným mlékem. Dobrou chuť!

Fotografie přípravy ovocných kynutých knedlíků

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting