Kynuté ovocné knedlíky na páře
Recept na kynuté ovocné knedlíky neodmyslitelně patří do české kuchařky. Vzpomeňte si na dětství a knedlíky od babičky. Uvařte si kynuté ovocné knedlíky na páře podle tohoto receptu.
Suroviny na ovocné knedlíky - 10 porcí - cca 45 knedlíků.
Na kynuté knedlíky budeme potřebovat:
- Droždí 50 g
- Cukr krupice 60 g
- Mléko 660 g
- Hrubá mouka 1 500 g
- Vejce 2 ks
- Sůl 15 g
- Meruňky, švestky, borůvky ... 1200 g
Na uvařené knedlíky
- Cukr moučka 150 g
- Máslo 300 g
Vaření kynutých ovocných knedlíků na páře
Příprava kvásku
Droždí promícháme s trochou cukru a počkáme až se rozteče. Přidáme malé množství vlažného mléka, lžíci polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko - kvásek, který necháme na teplém místě do 38 °C vykynout.
Příprava těsta na ovocné kynuté knedlíky
Když je kvásek vykynutý, můžeme připravit těsto. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek a větší polovinu teplého mléka. Vypracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko. Těsto připravíme ve stroji na rychlosti 1 nebo 2, s pomoci háku po dobu asi 15 minut v hladké těsto. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany nádoby. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek který se nevrací zpět do původního tvaru.
Zpracování těsta
Vykynuté těsto navážíme na cca 40 g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami nebo švestkami zbavenými pecek, borůvkami nebo džemem. Naplněné knedlíky pečlivě uzavřeme. Pokud knedlíky nevaříme v konvektomatu, musíme je necháme opět nakynout. Ovocné knedlíky vaříme v konvektomatu, v páře nebo ve vodě.
Vaření kynutých knedlíků v páře v konvektomatu
V konvektomatu vaříme knedlíky v děrované, olejem potřené gastronádobě. Knedlíky vložíme do nádob, necháme mezi nimi dostatek místa na nakynutí. Vařením kynutých knedlíků v konvektomatu ušetříme čas s manipulací a hlídání nakynutí. Knedlíky kynuté při 70% vlhkosti neosychají.
1. krok - kynutí v konvektomatu 20 minut na 38°C a 70% vlhkosti
2. krok - vaření 12 minut 99°C a 100% vlhkosti
Vaření knedlíků na páře v hrnci
Knedlíky necháme déle vykynout a pak vaříme na páře ve velkém hrnci s vložkou na ohřívání knedlíků. Pokud nemáme dostatečně velký hrnec bude nám uvaření knedlíků trvat podstatně déle.
Vaření ovocných kynutých knedlíků ve vodě
Ovocné knedlíky necháme déle vykynout a pak vaříme ve vroucí, osolené vodě cca 10 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme. Po uplynutí času jeden knedlík rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou aby se nesrazily.
Tipy
- uvařené ovocné knedlíky potřete máslem
- kynuté ovocné knedlíky můžete uchovávat pár dnů ve vzduchotěsné krabici v ledničce
- kynuté knedlíky můžete také ve vzduchotěsné krabici zmrazit, před přípravou pak nechat pozvolna rozmrznout a pak knedlíky ohřát na páře
- nejlepší ovocné kynuté knedlíky jsou čerstvě uvařené a hned podávané
Ovocné kykuté knedlíky podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. Ke knedlíkům můžeme podle chuti přidat tvaroh s cukrem, bílý jogurt, zakysanou smetanu a podobně. Já je osobně zapíjím studeným mlékem. Dobrou chuť!
Fotografie přípravy ovocných kynutých knedlíků
Přidat komentář
Přehled komentářů