Kvašené okurky - kvašáky
Domácí kvašáky - česká klasika konce léta.
Větší čerstvé okurky namočíme očistíme lehce kartáčkem pod tekoucí vodou. Odkrajeme stopky.
Přípravíme si větší sklenici nebo kameninový hrnec, opláchnuté vínové (listy vinné révy) a višňové nebo třešňové listy. Dva stroužky česneku nakrájíme na kolečka.
Recept na kvašákový nálev:
1 l vody
30 g soli
Nálev na kvašáky přivedeme do varu a 3 minuty povaříme.
Nakládání kvašáků:
Na dno nádoby dáme vínové listy a dále skládáme střídavě okurky a listy viné révy a višně. Postupně přidáváme i kolečka česneku. Poslední okurky přikryjeme listy a shora můžeme zatížit něčím sterilním - ve větších nádobách se používalo vyvařené přírodní dřevěné prkénko a kámen.
Takto naložené okurky zalijeme až po vrch vychlazeným nálevem na kvašáky. Nádobu překryjeme plátýnkem a uložíme do chladnější místnosti. Po týdnu můžeme testovat, jak je kvašení daleko. Před jídlem kvašáky opláchneme vodou od bílých kvasinek, která nejsou závadné.
Kvašáky jsou nejlepší k čerstvému chlebu s domácím sádlem.