Kachna, kačena pečená přes noc

Když drůbež, tak si dám raději kachnu než kuře. Kuřat jsme se najedli už dost. Pomalu pečená, nevysušená kachna má skvělou chuť v kombinaci s červeným zelím a knedlíkem. 
 

Pečená kachna se zelím a knedlíkem

Kachna se zelím a knedlíkem

Kachnu očistíme od zbytků peří, omyjeme a osušíme. Konečky kachních křídel (chudší celá) odstraníme, protože na nich stejně není žádné maso a jen by se zbytečně na závěr připalovaly. Rovněž odřežeme volné kůže, které použijeme do kachní polévky.

 
Příprava kachny na pečení

Kachna připravená k pečení 

Kachnu napícháme injekční stříkačkou slanou vodou (1 dcl vody+ 2 lžičky soli), posypeme ji vevnitř i na povrchu kmínem, solí a majoránkou, velmi lehce opepříme. Dovnitř kachny vložíme zelenou listovou petržel a na čtvrtky rozkrojené jablko, nejlépe kyselší.

Kachnu položíme na hlubší plech na záda a vložíme do konvektomatu. Kachnu v prvním kroku nepodléváme.

Pokud koupíte kachnu i s vnitřnostmi (kachní játra, srdce, žaludek, krk), použijeme je na přípravu kachní polévky spolu s kachními křídly a odřezky kůží. Vše vložíme do menšího hrnce, přidáme lžičku soli, bobkový list, tři kuličky nového koření a pár kuliček pepře. Hrnec vložíme do konvektomatu spolu s kachnou a vaříme společně po dobu 1. kroku na 72°C, následně přidáme kořenovou a naťovou zeleninu a klasicky dovaříme a dochutíme.

Konvektomat na pomalé pečení kachny nastavíme následovně:

1. krok - 10 hod. na 72°C a 35% vlhkosti
2. krok - dopečeme na 180°C, bez vlhkosti + ventilátor na odvětrávání přebytečné páry

Během grilování v posledním kroku je dobré kachnu občas potřít výpekem a směsí vody s medem v poměru 1:1, případně dolít na plech trochu vody, pokud by se výpek připaloval.

Tímto postupem se kachna a v prvním kroku v konvektomatu, třeba přes noc, předvaří a nasledně dopeče, tak že není v konečném výsledku vysušená.

Do zlatova upečená kachna

Pečenou kachnu podáváme třeba s houskovým knedlíkem a zadělávaným nebo pepřeným zelím.

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Tak určitě...

    8. 10. 2021 18:36:45 | Erik

    Konventomat má doma každý (ironie)

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: Tak určitě...

      9. 12. 2021 3:15:08 | pppqqq

      A co vám brání se přesunout na milion jiných stránek o pečení třeba v troubě? Například já recepty pro konvektomat ocením...

      Odpovědět

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.