Kachna, kačena pečená přes noc
Když drůbež, tak si dám raději kachnu než kuře. Kuřat jsme se najedli už dost. Pomalu pečená, nevysušená kachna má skvělou chuť v kombinaci s červeným zelím a knedlíkem.
Kachna se zelím a knedlíkem
Kachnu očistíme od zbytků peří, omyjeme a osušíme. Konečky kachních křídel (chudší celá) odstraníme, protože na nich stejně není žádné maso a jen by se zbytečně na závěr připalovaly. Rovněž odřežeme volné kůže, které použijeme do kachní polévky.
Kachna připravená k pečení
Kachnu napícháme injekční stříkačkou slanou vodou (1 dcl vody+ 2 lžičky soli), posypeme ji vevnitř i na povrchu kmínem, solí a majoránkou, velmi lehce opepříme.
V případě, že nemáte odhad pokud se týká množství soli, osobně doporučuji celkem 15 g soli na kg kachny.
Dovnitř kachny vložíme zelenou listovou petržel a na čtvrtky rozkrojené jablko, nejlépe kyselší. Jablko a petržel dodají kachně chuť a vlkost při pečení.
Kachnu položíme na hlubší plech na záda a vložíme do konvektomatu. Kachnu v prvním kroku nepodléváme.
Pokud koupíte kachnu i s vnitřnostmi (kachní játra, srdce, žaludek, krk), použijeme je na přípravu kachní polévky spolu s kachními křídly a odřezky kůží. Vše vložíme do menšího hrnce, přidáme lžičku soli, bobkový list, tři kuličky nového koření a pár kuliček pepře. Hrnec vložíme do konvektomatu spolu s kachnou a vaříme společně po dobu 1. kroku na 72°C, následně přidáme kořenovou a naťovou zeleninu a klasicky dovaříme a dochutíme.
Konvektomat na pomalé pečení kachny nastavíme následovně:
1. krok - 10 hod. na 72°C a 35% vlhkosti
2. krok - dopečeme na 180°C, bez vlhkosti + otevřená klapka na odvětrávání přebytečné páry
Během grilování v posledním kroku je dobré kachnu občas potřít výpekem a směsí vody s medem v poměru 1:1, případně dolít na plech trochu vody, pokud by se výpek připaloval.
Tímto postupem se kachna a v prvním kroku v konvektomatu, třeba přes noc, předvaří a nasledně dopeče, tak že není v konečném výsledku vysušená.
Pečenou kachnu podáváme třeba s houskovým knedlíkem a zadělávaným nebo pepřeným zelím.
Přidat komentář
Přehled komentářů
Tak určitě...
8. 10. 2021 18:36:45 | Erik
Konventomat má doma každý (ironie)
Odpovědět | Zobrazit odpovědi
Re: Tak určitě...
9. 12. 2021 3:15:08 | pppqqq
A co vám brání se přesunout na milion jiných stránek o pečení třeba v troubě? Například já recepty pro konvektomat ocením...
Odpovědět