Žloutkový krém
Žloutkový krém je použitelný do věnečků, malých trubiček a lineckých košíčků.
Na žloutkový krém budeme potřebovat:
- 125 g másla pokojové teploty
- 2 cl rumu - malá štamprle
- 220 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Vše rozšleháme ručním šlehačem nebo v robotu. Pro ruční šlehač volíme větší nádobu protože do této směsi budeme zašlehávat puding.
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
Žloutky rozšleháme tyčákem v mléku a odložíme.
- 2,5 ks vanilkový puding
- 300 ml mléka
Do kastrolu s hrubším dnem nalijeme mléko a přisypeme postupně puding - dobře rozmícháme. Vařič nastavíme na nejnižší stupeň a za stálého míchání plochou vařechou po dně zahříváme. Jak se z pudingu začíná lehce kouřit přilijeme do pudingu rozšlehané žloutky v mléku a dále zahříváme k bodu varu. Puding stále mícháme, ať se nám nepřichytí ke dnu.
Jak se začnou tvořit první žmolky pudingu, sundáme kastrol z vařiče a intenzivněji mícháme. Není třeba panikařit a stále míchat do hladka. Střídavě kastrol zahříváme a odstavujeme až do vytvoření hladké hmoty. Následně puding vaříme asi 1 minutu. Pak ho odstavíme z pece a mícháme ho tak dlouho, jak budeme potřebovat, ať se nám nevytvoří škraloup. Kastrol můžeme chladit ve vodní lázni.
Jak puding vychladne na teplotu těla, zašleháme jej do hladka do másla s cukrem. Hotový vanilkový krém dáme do cukrářského pytlíku a plníme s ním věnečky, trubičky nebo košíčky. A máme hotovo...
Výsledkem je cca 1 100 g krému, který vystačí třeba na naplnění 50 malých věnečků.
Přidat komentář
Přehled komentářů