Žloutkový krém

Žloutkový krém je použitelný do věnečků, malých trubiček a lineckých košíčků.

Na puding do žloutkového krému budeme potřebovat:

  • 2,5 ks vanilkový puding, nejlépe Dr. Oetker Naturamyl Puding
  • 500 ml mléka

Do kastrolu s hrubším dnem nalijeme mléko a přisypeme postupně puding - dobře rozmícháme a necháme odstát, aby se puding dokonale rozpustil.

Dále si připravíme máslo s cukrem:

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 2 cl rumu - malá štamprle
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Všechny výše uvedené suroviny rozšleháme ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu. Pro ruční šlehač volíme větší nádobu, protože do této směsi budeme zašlehávat puding. Šleháme delší dobu tak, aby se cukr dobře rozetřel s máslem.

Do pudingu si ještě připravíme zvlášť:

  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka

Žloutky rozšleháme tyčákem v mléku a odložíme.

    Vaření pudingu do žloutkového krému:

    Vařič nastavíme na nejnižší stupeň (indukční na 100 - 120 °C) a za stálého míchání plochou vařechou po dně zahříváme. Míchání po celém dně je při vaření hustého pudingu nejkritičtější okamžik. Puding se během vaření nesmí přichytit ke dnu.

    Jak se z pudingu začíná lehce kouřit, přilijeme do pudingu rozšlehané žloutky v mléku a dále zahříváme k bodu varu. Puding stále intenzivně mícháme, ať se nám nepřichytí ke dnu.

    Jak se začnou tvořit první žmolky pudingu, sundáme kastrol z vařiče a intenzivněji mícháme. Není třeba panikařit, jen stále míchat do hladka. Střídavě kastrol zahříváme a odstavujeme až do vytvoření hladké, husté hmoty. Následně puding vaříme asi 1 minutu. Pak ho odstavíme z pece a mícháme jej do vychladnutí, aby se nám nevytvořil škraloup. Kastrol můžeme chladit ve vodní lázni.

    Jak puding vychladne na teplotu těla, zašleháme jej do hladka do másla s cukrem. Hotový vanilkový krém dáme do cukrářského pytlíku a plníme s ním věnečky, trubičky nebo košíčky. A máme hotovo...

    Výsledkem je cca 1 100 g krému, který vystačí třeba na naplnění 50 malých věnečků.

     

     

    Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.