OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

Zelí kysané  - nakládání

Kameninový hrnec na zelí 40 l - slovenský se širokým hrdlem !
 
30 kg    krouhaného zelí - vykrát hluby (tuhé středy)
75 g    kmínu
660 g    soli
450 g    cukru
6 ks    bobkových listů
6 ks    snítek kopru
15    koleček křenu
30    kuliček nového koření
2    lžičky mletého pepře
1 500 g    cibule nakrájené na drobné kostičky (dobré, se suchýma slupkama - na uskladnění)

Nakrouhané zelí vysypejte do vany, posolte a promíchejte - nechejte 0,5 hod uležet.
Přidejte ostatní přísady a cibuli, promíchejte a po 0,5 hod nakládejte a šlapejte. Pokud nakládáte menší množství zelí, můžete vše promíchat přímo v hrnci.

Nakládání zelí

Nakonec překrjte povrch zelí víkem, které je potřeba zatížit pet láhvemi naplněnými vodou nebo kamenem. Nad zelím musí být voda, zbytky zelí na okrajích hrnce je potřeba posbírat.
V případě, že je nad zelím po utlačení hodně vody, tak část odeberte. Přebytek vody ze zelí můžete uskladnit v ledničce na případné dolití.
Hrnec se zelím je potřeba zavřít víkem a žlábek hrnce zalít vodou. Průběžně kontrolujte vodu ve žlábku a nad zelím. Na počátku kvašení zelí se stává, že se voda ze žlábku vcucne do hrnce.
Zelí nechejte v teple cca při 20-ti stupních kvasit 21 dnů a pak dát do chladu.

Domácí kysané zelí

 

 

Sdílejte domácí recepty s přáteli.

Přidat komentář

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.