Zelí kysané - nakládání
| 30 kg | krouhaného zelí - vykrát hluby (tuhé středy) |
| 75 g | kmínu |
| 660 g | soli |
| 450 g | cukru |
| 6 ks | bobkových listů |
| 6 ks | snítek kopru |
| 15 | koleček křenu |
| 30 | kuliček nového koření |
| 2 | lžičky mletého pepře |
| 1 500 g | cibule nakrájené na drobné kostičky (dobré, se suchýma slupkama - na uskladnění) |
Nakrouhané zelí vysypejte do vany, posolte a promíchejte - nechejte 0,5 hod uležet.
Přidejte ostatní přísady a cibuli, promíchejte a po 0,5 hod nakládejte a šlapejte. Pokud nakládáte menší množství zelí, můžete vše promíchat přímo v hrnci.
Nakonec překrjte povrch zelí víkem, které je potřeba zatížit pet láhvemi naplněnými vodou nebo kamenem. Nad zelím musí být voda, zbytky zelí na okrajích hrnce je potřeba posbírat.
V případě, že je nad zelím po utlačení hodně vody, tak část odeberte. Přebytek vody ze zelí můžete uskladnit v ledničce na případné dolití.
Hrnec se zelím je potřeba zavřít víkem a žlábek hrnce zalít vodou. Průběžně kontrolujte vodu ve žlábku a nad zelím. Na počátku kvašení zelí se stává, že se voda ze žlábku vcucne do hrnce.
Zelí nechejte v teple cca při 20-ti stupních kvasit 21 dnů a pak dát do chladu.
Přidat komentář
Přehled komentářů