OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

Yzop lékařský

je voňavá, krásná rostlina, požívaná jako koření i léčivka. Nať má zvláštní aromatickou lehce kořennou chuť a vůni připomínající kafr. V kuchyni se používá nať čerstvá i sušená.

Použití yzopu

Přidává se k vepřové, hovězí, telecí pečení, do sekané i karbanátků. Používá se jako přísada do bílých i zeleninových polévek, do omáček ke zvěřině i k hovězímu masu. V gastronomií je používán k dochucování salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů. Je to výborné koření při přípravě kuřat na orientální způsob nebo při přípravě masových minutek na pánvi i rožni. Při přípravě obložených chlebíčků použijeme yzopovou nať společně s mátou, šalvěji a saturejkou, která dodá bylinkovému máslu jedinečnou jemnou chuť.

Nať yzopu lékařského léčí především choroby dýchacího ústrojí - nemocí horních cest dýchacích, kašel, astmatické potíže a záněty průdušek. Usnadňuje odkašlávání. Podobně jako šalvěj působí proti nadměrnému pocení. Pije se také při zánětů močových cest, ledvin a žlučníku. Upravuje chuť k jídlu při nechutenství a žaludečních potížích. Zevně se používá jako dezinfekční přísada do osvěžujících a prokrvujících koupelí. Užívá se jako kloktadlo.

Najít jiný recept na vaření na internetu - zadejte níže co hledáte!

↓↓↓↓↓↓↓↓↓

 

 

 

Sdílejte domácí recepty s přáteli.

Přidat komentář

Hlavní město České republiky

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.