Yzop lékařský
je voňavá, krásná rostlina, požívaná jako koření i léčivka. Nať má zvláštní aromatickou lehce kořennou chuť a vůni připomínající kafr. V kuchyni se používá nať čerstvá i sušená.
Použití yzopu
Přidává se k vepřové, hovězí, telecí pečení, do sekané i karbanátků. Používá se jako přísada do bílých i zeleninových polévek, do omáček ke zvěřině i k hovězímu masu. V gastronomií je používán k dochucování salátů, nakládané zeleniny, paštik a nádivek do drůbeže. Používá se také při výrobě likérů. Je to výborné koření při přípravě kuřat na orientální způsob nebo při přípravě masových minutek na pánvi i rožni. Při přípravě obložených chlebíčků použijeme yzopovou nať společně s mátou, šalvěji a saturejkou, která dodá bylinkovému máslu jedinečnou jemnou chuť.
Nať yzopu lékařského léčí především choroby dýchacího ústrojí - nemocí horních cest dýchacích, kašel, astmatické potíže a záněty průdušek. Usnadňuje odkašlávání. Podobně jako šalvěj působí proti nadměrnému pocení. Pije se také při zánětů močových cest, ledvin a žlučníku. Upravuje chuť k jídlu při nechutenství a žaludečních potížích. Zevně se používá jako dezinfekční přísada do osvěžujících a prokrvujících koupelí. Užívá se jako kloktadlo.