Vepřová líčka na kořenové zelenině

Vepřová líčka na kořenové zelenině rychle a jednoduše uvaříte z běžných surovin podle tohoto receptu. Pokrmy z vepřových líček jsou velice chutné, protože vepřová líčka reprezentují jemné, čisté, křehké maso, vhodné pro úpravu na několik způsobů.

Vepřová líčka jsou u nás méně známým druhem masa, které si většinou musíte objednat předem u svého řezníka. V poslední době se vepřová líčka objevují i v Makru.

Recept na 4 poce vepřových líček na kořenové zelenině:

  • 0,8 kg vepřových líček
  • 3 lžíce dobrého sádla
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 plátek celeru asi stejně objemný jako mrkev
  • 2 lžice rajčatového protlaku
  • 1 lžičku drceného tymiánu
  • 1 lžičku drceného rozmarýnu, čerstvého méně
  • černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • nebo vývar z masa a kostí, nebo z masoxu...
  • hladká mouka na obalení
 

 

Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemno na malých slzách.

Vepřová líčka opláchneme, osušíme, velké kusy můžeme překrát na půl. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a prudce, krátce opečeme na sádle aby se zatáhly a dáme bokem.

Do výpeku přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a krátce posmažíme.

Vepřová líčka i osmaženou zeleninu dáme do tlakového hrnce, přidáme, rajčatový protlek, tymián a rozmarýn. Vše zalijeme přiměřeným množstvím vývaru, promícháme a necháme dusit 25 minut na mírném ohni - indukční vařič nastavte na 140°C.

Místo dušení v tlakovém hrnci můžete použít troubu, remosku a podobnně, ale bude to trvat podstatně déle a je třeba si dát pozor, aby se směs nepřipálila!

Jakmile jsou vepřová líčka měkká a vláčná, dáme je bokem a šťávu vydusíme do potřebné hustoty, nebo můžeme přidat trochu smetany, nebo zadělat moukou nebo solamylem na maso rozkvedlaným v troše vody. Dochutíme a můžeme podávat.

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.