Utopenci

750 g čerstvého točeného nebo kvalitních špekáčků, hlavně s co největším obsahem masa
pokud je to možné, oloupeme kůži

250 g cibule 

Nálev na utopence

400 ml vody
200 ml octu
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 kuličky jalovce - rozříznout
1 rovná lžíce soli
1 rovná lžíce cukru

Vše přivedeme do varu a necháme zchladnout, může být vlažné

Směs do utopenců

1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky chili
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička maďarské Pišty nebo mletých feferonek, nebo nahradíme chili

Směs promícháme, nařízneme podélně kousky uzeniny, do nakrojení vetřeme trochu směsi na utopence, vložíme kolečko cibule a spíchneme dohromady párátkem.

Utopence vkládáme střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka do sklenice nebo do vakuovací nádoby. Ve vakuovací nádobě uzrají rychleji.
Nádobu uzavřeme a necháme utopence odležet  alespoň 5 dnů v lednici... pokud tam před zvědavci vydrží.
 

Utopenci

Utopenci

Utopence podáváme s chlebem a hořčicí, samozřejmě nesmí chybět dobré pivečko ...

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • utopenci

    8. 10. 2021 13:37:17 | Luboš

    Prima recept, hned bych si dal, bohužel přesně takovéhle dobroty teď nesmím :((( Osobně bych doporučil místo plastové nádoby klasicky skleněnou. Není to sice vidět, ale ty plasty, navíc v kyselém nálevu, přecházejí do jídla. Není to dobré.

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: utopenci

      31. 10. 2021 13:40:00 | Luboš

      Nakonec jsem přece jen neodolal a vyrobil podle vašeho receptu a výsledek byl perfektní! Ochutnal jsem sice jen jeden kousek a na zbytku si slupli kamarádi a spokojenost byla veliká! mám rád tyto tradiční hospodské dobroty, ale i náročnější gastronomii. A je mi to ve výsledku jedno - důležité je mít kvalitní základ, suroviny a dělat to s láskou.

      Odpovědět

  • Vánoční utopenci

    23. 12. 2018 13:27:00 | Sofie Jirovská

    Hezký den,

    utopenci jsou naše Vánoční tradice. Dáváme si v rodině jedlé dárky. Mají skvělou chuť a velmi pěkně vypadají ve sklenici jako dárek. Nejlepší jsou, když je necháme odležet aspoň 14 dní. Pak mají tu správnou chuť

    Odpovědět

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting