OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

Sušená rajčata

Máte přebytek rajčat? Usušte si je.

I v případě, že rajčata nepěstujete, můžete si připravit skvělá sušená rajčata v oleji. V průběhu končícího léta je na tržnicích bohatá nabídka rajčat od soukromých pěstitelů za přijatelné ceny. Rajčata na sušení vybírejte menší, sladší a dobře vyzrálá.
 

Sušená rajčata

Na přípravu sušených rajčat budete potřebovat:

zralá rajčata
přírodní třtinový krystalový cukr (může být i klasika)
sůl
mletý pepř
sušenou bazalku

Na naložení usušených rajčat:

panenský olivový olej
slunečnicový olej
česnek
bobkový list
sušená bazalka
sušený nebo čerstvý rozmarýn

Postup přípravy sušených rajčat

Rajčata překrojíme na polovinu a odstraníme tuhé části kolem stopek. Osobně se mi zá lepší neodstaňovat jadřinec. Sušení sice trvá déle a chuťově jadérka nevadí.
 

Rajčata připravená k sušení

 

Rajčata lehce posypeme třtinovým cukrem, bazalkou, solí a pepřem, rozmarýnem a uložíme na plechy do konvektomatu, trouby, nebo na síta do sušičky.

Sušíme do potřebné konzistence pomaleji za nižších teplot nebo kratší dobu za vyšší teploty. Nešel bych výš než na 80 °C. Vycházejme z toho, že nejdražší a nejkvalitnější sušená rajčata se suší ve středomoří na slunci.

Příklad teplot a časů sušení rajčat v konvektomatu:

Celé půlky - 60 °C - suchý vzduch + otevřená klapka - 18 hodin sušení.
Vydlabané půlky rajačat za stených podmínek - 12 hodin sušení.

 


Naložení sušených rajčat do oleje

Usušená rajčata naložíme do sklenic, do kterých přidáme na plátky nakrájený česnek, sušenou bazalku a bobkový list.

Zalijeme panenským olivovým olejem, případně slunečnicovým, podle toho co máte rádi, nebo můžete použít slunečnicový napůl s olivovým.

Pokud víme, že sušená rajčata sníme v krátké době, což je obvyklé, nemusíme sterilizovat. Na druhé straně je možná pravda, že společným zahřátím se lépe spojí chutě všech ingrediencí.

 

Sušená rajčata naložená v oleji 

Sterilizace naložených sušených rajčat v konvektomatu:

- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti
- sterilizace při 85 °C 15 minut 100% vlhkosti

Sterilizace nakládaných sušených rajčat v zavařovacím hrnci:

20 minut při 85 °C

Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.

Tip: olej z sušených rajčat použijte dále na vaření nebo k přímé konzumaci. Chutná skvěle! Osobně si do oleje ze sušených rajčat máčím kousky tmavého pečiva a pojídám jen tak na chuť ...

 

Najít jiný recept na vaření na internetu - zadejte níže co hledáte!

↓↓↓↓↓↓↓↓↓

 

 

 

Sdílejte domácí recepty s přáteli.

Přidat komentář

Hlavní město České republiky

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.