Srnčí kýta pečená přes noc v konvektomatu
V konvektomatu pomalu pečená srnčí kýta je měkká, nevysušená a prosáklá divokým kořením. Po doplnění smetanovou omáčkou a domácím houskovým knedlíkem uvaříte skvělé jídlo.
Nejprve si připravíme nálev na naložení srnčí kýty
Na srnčí kýtu pečenou s kostí v celku budete potřebovat
- 4 l vody
- 2 mrkve nakrájené na kolečka
- 2 petržele nakrájené na kolečka
- 2 kolečka celeru
- 20 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce majoránky
- 2 rozpůlené kuličky jalovce
- 6 lžiček soli
Nálev 5 minut povaříme a necháme vychladnout.
Naložíme srnčí kýtu do nálevu
Srnčí kýtu očistíme, opláchneme, v kloubu rozdělíme, vložíme do hluboké nádoby a zalijeme nálevem ve kterém ji necháme marinovat zakrytou potravinářskou fólií 48 hodin v chladničce s teplotou do 4 °C. Vzhledem k tomu, že srnčí kýta nebude celá ponořená v nálevu, je dobré ji občas obrátit.
Naložená srnčí kýta
Pečení srnčí kýty přes noc
Srnčí kýtu vytáhneme z nálevu na hlubší smaltovaný plech, můžeme ji prošpikovat tenkými zmraženými proužky anglické slaniny.
Vzhledem k tomu, že se nálev používá jako základ pro omáčku, je potřeba srnčí kýtu přisolit. Ideální je namíchání slané vody ze 100 ml vody a 10 g soli a její napíchání injekční stříkačkou do kýty.
Nálev přecedíme přes jemné sítko, zeleninu dáme bokem, koření vyhodíme.
Částí nálevu podlijeme srnčí kýtu do výšky cca 2 cm. Ze zbytku nálevu odlijeme část na omáčku.
Přidáme 3 lžíce másla a pečeme v konvektomatu nebo v troubě.
Pečení srnčí kýty
Konvektomat nastavíme:
1. krok - 10 hodin na 73 °C a 35 % vlhkosti
2. krok - 2 hodiny 85 °C a 35 % vlhkosti
3. krok - 1 hodiny 140 °C a 35 % vlhkosti
4. krok - 15 minut 210 °C
V případě pečení v troubě použijeme velký pekáč který na první tři kroky zakryjeme.
Během přípravy a hlavně v posledním kroku poléváme výpekem.
Smetanová omáčka k srnčí kýtě
Na omáčku k srnčí kýtě použijeme přecezený nálev který uvedeme do varu a posbíráme z povrchu sraženou krev. Přidáme zeleninu z nálevu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Do smetany na vaření přidáme hladkou mouku, 2 lžičky solamylu na maso, rozmixujeme a vmícháme do vařícího nálevu. Doladíme chuť a 15 minut za stálého míchání provaříme do správné hustoty a můžeme podávat.
Srnčí kýta se smetanovou omáčkou a knedlíkem
Srnčí kýtu nakrájíme na tenčí plátky a podáváme s domácím houskovým knedlíkem.
Fotky z přípravy srnčí kýty
Přidat komentář
Přehled komentářů