Sirup z květů černého bezu
Staré přísloví říká: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.
Jedno z možných využití této léčivé rostliny je šťáva z květů bezu.
Květy sbíráme nejlépe do košíku před úplným rozvinutím, kontrolujeme přítomnost hmyzu a mšic, abychom si je nezavlekli do již nasbíraných květů. Vybíráme velká, zdravá květenství.
Květy černého bezu obsahují značné množství pylu, tak že alergici mohou mít při sběru problém. Trháme celá květenství, doma pak odstraníme jeho tlusté části.
Bez sbíráme nejlépe ve volné přírodě.
Na výrobu sirupu z květů bezu potřebujete:
20 kusů květů černého bezu - když jsou malé, dejte jich více
2 kg krystalového cukru
2 l převařené vody
2 lžíce kyseliny citronové - množství dle chuti
Postup výroby sirupu:
Vodu svaříme a vlažnou nalijeme do velké čtyřlitrové sklenice, přidáme lžičku kyseliny citronové a květy černého bezu.
Necháme 24 hodin luhovat.
Přecedíme přes jemné plátno.
Přidáme krystalový cukr a kyselinu citronovou podle požadované chuti a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pokud sirup připravujeme v hrnci, můžeme rozpouštění cukru urychlit zahřátím. Výsledná chuť sirupu by měla být kysekavá - zkoušíme smícháním s vodou.
Nalijeme do sklenic, které pootevřené sterilizujeme ve vodní lázni. Část sirupu si můžeme uložit do chladničky bez sterilizace.
Získáme výborný bezový sirup. Můžeme jej přidávat do čaje, vody nebo do míchaných nápojů.
Přidat komentář
Přehled komentářů