Šípkové víno
Šípky sbíráme většinou na čaj, ale můžeme z nich udělat i skvělé šípkové víno. Šípky na šípkové víno vybíráme pevné, červené, dobře vyzrálé.
Na výrobu šípkového vína potřebujete:
2 kg šípků
2 kg krystalového cukru
6 l vody
10 g kyseliny citrónové
2 balíčky kvasinek do vína - nejlépe Malaga
2 balíčky živné soli Vínka
10 l demižon
Postup výroby šípkového vína:
U šípků odřežeme okvětí, opláchneme je vodou a nasypeme do demižonu.
Šípky
Vodu svaříme s cukrem, horkou (ne vařící, aby demižon nepraskl) nalijeme na šípky a necháme vychladnout. Přisypeme do demižonu kyselinu citrónovou a po rozpuštění přilijeme kvasinky, které předem připravíme podle návodu u kvasinek. Demižon dolijeme vychladlou převařenou vodou. V demižónu musí pod zátkou zůstat vzduchová mezera aby šípkové víno při kvašení nepřekypělo. Demižón uzavřeme kvasnou zátkou - bublátkem a uložíme v temné místnosti při teplotě 20 - 25 °C na 3 - 4 dny aby rozkvasilo. Optimální teplota pro pokračování kvašení je 15 - 20 °C.
Po vykvašení, za 4 - 6 týdnů podle teploty okolí, víno stočíme od šípků a kalu a necháme vyčistit. Čisté šípkové víno přefiltrujeme přes filtr do kávovaru a naplníme do lahví.
Následně šípkové víno uložíme na půl roku do sklepa - čím je starší, tím je lepší.
Fotky z přípravy šípkového vína
Přidat komentář
Přehled komentářů