OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

Rozmarýn

 

Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina, používaná také jako koření. Pěstována doma na slunném místě, v zimě za oknem a v létě na terase nebo balkoně.

 Listy rozmarýnu

Listy má jehličkovitého tvaru. Jako koření se užívá sušený, čerstvý, celý i drcený či jemně mletý. Je velmi aromaticky, připomíná eukalypt, má jemně hořkou chuť. Používá se buď samotně nebo je součásti provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť.

Použití rozmarýnu

Rozmarýn je vynikající přísada k jídlům ze zvěřiny, výborný k jehněčímu a skopovému masu. Užívá se při přípravě telecího masa, drůbeže, vařených ryb a do rajských omáček, dále do pokrmů a marinád na grilování či při pečení a dušení zvláště v italské kuchyni. Neztrácí své chuťové vlastnosti ani dlouhým vařením jako jiné zelené byliny. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku.

Má uplatnění i v kosmetice při výrobě šamponů, mýdel a parfémů. Působí jako ochrana proti molům. Rozmarýnový éterický olej stimuluje prokrvování a zajišťuje tak zdravý a svěží vzhled pokožky.

Rozmarýn v nádobě

Najít jiný recept na vaření na internetu - zadejte níže co hledáte!

↓↓↓↓↓↓↓↓↓

 

 

 

Sdílejte domácí recepty s přáteli.

Přidat komentář

Hlavní město České republiky

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.