Vánoční zdobené perníčky
zpestří váš vánoční stůl nebo stromeček. Pokud nemáte čas péct vánoční perníčky a bydlíte v okolí Frenštátu pod Radhoštěm, můžete si vánoční medové perníky objednat ZDE.
Recept na vánoční zdobené perníčky
500 g hladké mouky 250 g práškového cukru 2 vajíčka 2 lžíce medu 1-2 lžíce mléka 1 balíček prášku do perníků |
Vánoční perníčky |
Postup přípravy vánočních medových perníků:
- Sypké přísady - mouku, do které jsme dali perníkové koření a cukr prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něho vajíčka a přidáme rozpuštěný med a mléko.
- Vypracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odpočinout.
- Asi po 12 hodinách vyválíme silnější placku asi 3 mm tlustou, z které vykrajujeme figurky a necháme je zase několik hodin odpočinout.
- Před pečením potíráme perníčky rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme v rozehřáté troubě. Po zapečení teplou zmírníme a pečeme při stejnoměrné střední teplotě 150°C. Plech musíme dobře vymazat tukem, nebo použíjeme pečicí papír na plech.
- Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou
Bílková poleva na vánoční perníčky
14 dkg moučkového cukru
1 bílek
1 kávová lžička škrobové moučky
Postup přípravy polevy vánočních perníčků:
- Cukr dobře přesejeme přes sítko, aby se nám do polevy nedostaly hrudky.
- Ušleháme bílek, do kterého zamícháme cukr a škrobovou moučku.
- Pilně kvedláme, až poleva zhoustne a je hladká.
- Dáme do zdobičky a začneme perníčky zdobit, dle vlastní fantazie.
Chcete inspiraci na zdobení vánočních perníčků? Podívejte se do fotogalerie.
Příklady zdobení vánočních perníků