Mramorové řezy
Recept na mramorové řezy
15 dkg másla
25 dkg moučkového
cukru 4 vejce (oddělit žloutky)
1/10 l mléka
35 dkg polohrubé mouky kypřící prášek do pečiva citrónová kůra kakao
Postup:
- V míse třeme máslo s cukrem do pěny, k tomu přidáme žloutky, citrónovou kůru a znovu třeme.
- Když těsto zhoustne a zbělí, přidáme mléko.
- Po částech zahustíme moukou, smíchanou s práškem do pečiva.
- Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme 2 - 3 lžíce cukru, které jsme odebrali z odváženého množství. Současně s moukou vmícháváme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě části. Do 1/2 těsta zamícháme kakao.
- Na vymaštěný, moukou poprášený plech malou kávovou lžičkou tvoříme střídavě ze světlého a tmavého těsta hromádky.
- Třené těsto pečeme hned, jakmile na plechu vytvoříme šachovnici. Dáme do mírně vyhřaté trouby a pečeme stejnoměrně, při teplotě 150 - 180 °C. Moučník je upečen, když povrch zbarví do zlatova. Vpíchnutím špejle zjistíme, zda se těsto na špejli nelepí. Dobře upečený moučník odstává od krajů plechu.
- Po upečení polijeme mramorové řezy citrónovou polevou.
Citrónová poleva
250 g cukru
2 lžíce citónové šťávy
2 - 3 lžíce vřelé vody
Příprava citrónové polevy:
Připravujeme ji výhradně z cukru moučkového, prosátého jemným sítem, ke kterému přidáváme nejprve příchuť a pak vřelou vodu. Míchame ji tak dlouho, až zbělí a zhoustne. Je-li poleva řídká, přidáme cukr, je-li hustá, přidáme vřelou vodu.
Přidat komentář
Přehled komentářů