Malé koláčky

Recept na malé koláčky

Upečte si malé koláčky podle receptu naší babičky.

Malé koláčky

Kvásek:

1 kostka kvasnic (cca 42g)
3 kávové lžičky pískového cukru
1/4 l mléka - dát do kvásku asi polovinu
trochu mouky

Těsto:

70 dkg polohrubé výběrové mouky
12,5 dkg tuku (Hery)
10 dkg moučkového cukru
3 žloutky

zbytek mléka z kvásku, smíchat se špetkou solí
1 polévková lžíce oleje - nejlépe Lukana slunečnicový (může ovlivnit chuť)
Další mléko přidat podle potřeby, aby těsto nebylo ani tuhé ani řídké.

Tvarohová nádivka:

500 g tvarohu
1 žloutek
1 vajíčko
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g másla
citronová kůra, sůl, hrozinky, rum, mletá skořice, muškátový oříšek - všeho trošku

Příprava tvarohové nádivky

Měkký tvaroh trochu vysušíme v papírových ubrouskách, ať není tak mokrý. Prolisujeme a přidáme do něj, máslo rozetřené s cukem , vajíčkem a žloutkem. Dále přidáme dle chuti vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozinky, špetku soli, rumu, mleté skořice a trošku nastrouháme muškátového oříšku.

Drobenka na koláče:

50 g hrubé mouky
40 g moučkového cukru
40 g másla

Příprava drobenky na koláče

Do prosaté mouky a práškového cukru rozsekáme nožem máslo a rukou jej pak v mouce a cukru lehce rozdrolíme. Dáme odpočinout do studena. Drobenku pak sypeme do středu koláče.

Postup při výrobě malých koláčků

  1. Všechny potraviny si přípravíme předem do teplé místnosti.
  2. Nejdříve si připravíme kvásek.
  3. V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a asi polovinou odměřeného mléka na řídkou kašičku - kvásek. Rozmícháme na řidší těstíčko asi jako na kapání, přikryjeme útěrkou a necháme vykynout.
  4. Mezitím si nachystáme mísu, do které dáme odměřené množství mouky, cukru, vlahého tuku, oleje a mléka, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky.
  5. Až vzejde kvásek, tak ho přidáme do mísy.Vypracujeme vláčné, měkké těsto. Hněteme ho vařechou. Těsto je vypracováno, když je lesklé, hladké a nechytá se mísy.
  6. Zpracované těsto dáme kynout. Povrch těsta lehce poprašíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo. Musíme vystihnout, kdy je těsto vykynuté. Jakmile těsto překyne, klesá, řídne a dává pak malé, tuhé pečivo. Řidčí těsto kyne 1/2 hodiny, husté hodinu i déle. Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné.
  7. Vtlačíme-li do těsta prstem důlek rychle se vyrovná. Vykynuté těsto už jen lehce převalujeme a zpracujeme v žádané tvary.
  8. Dokynutí pečiva se děje na plechu a trvá ještě asi 10 až 20 minut.

Tvoříme koláčky

  1. Polévkovou lžíci vykrojujeme malé kousky z vykynutého těsta.
  2. Kousky těsta lehce roztáhneme v rukou, povytáhneme v placičku a položíme na vál.
  3. Nachystáme si, tak pár kousku, na které, pak pokládáme malou lžičkou malé množství tvarohové nádivky.
  4. Okraje těsta k sobě přitiskneme a bochníček zakulatíme. Pokládáme na plech, vyloženým pečicím papírem.
  5. Do bochníčku uděláme vajíčkem důlek (vajíčko obalujeme v misce, v hrubé mouce, aby se na něj těsto nelepilo)
  6. Do každého důlku dáme kousek třešně, višně, meruňky, povidel nebo marmelády. Záleží na každém, co má rád.
  7. Než vložíme pečivo do trouby, okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Střed koláče posypeme drobenkou.

Koláčky pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 - 230 °C asi 30 - 40 minut.
Po 10 - 15 minutách zmírníme žár a pečivo volně dopékáme na 180°C.
Je - li pečivo upečeno, poznáme podle barvy povrchu.

Fotogalerie koláčky

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting