Pizza těsto s rajčatovým základem - upravený italský recept

V současné době je pizza oblíbenou univerzální potravinou hlavně u mládeže. Její kouzlo spočívá v tom, že si každý může k základu vybrat svoje oblíbené chuťové ingredience.

Na těsto na pizzu budeme potřebovat:

  • 1 kg pšeničné hladké mouky
  • 21 g droždí (půl kostky 42g) nebo balíček sušeného droždí
  • 5 polévkových lžíc panenského olivového oleje
  • 6 dl vody
  • 1 lžička soli

Osobně k základnímu těstu přidám 5 lžiček v dlaních rozdrceného pizza koření bez soli. Pokud koření obsahuje sůl, uberte soli v základním těstu. Okořeněné zbývající těsto je pak rovnou použitelné na pizza tyčinky k pivečku nebo vínečku.
 

Koláč na pizzu

Příprava koláče na pizzu

Postup přípravy pizza těsta:

  • smícháme mouku, sůl, koření a rozdrobené droždí
  • přidáme olivový olej a vařechou promícháme
  • přidáme vodu a opět promícháme
  • následně hněteme rukou až do úplného spojení ingrediencí - vznikne nelepivé, vláčné těsto
  • při přípravě pizza těsta v robotu se v konečné fázi nesmí těsto lepit na stěny nádoby - do lepivého těsta přidáme mouku
  • vzniklé pizza těsto lehce potřeme olivovým olejem a necháme zakryté potravinářskou folií odpočinout v lednici 24 hodin - důležité!
  • následně těsto rozdělíme na bochánky a na pomoučeném vále rozválíme na tenké pizza placky potřebné velikosti

  • necháme 15 minut odpočinout a přidáváme další ingredience

Na rajčatový základ budeme potřebovat:

  • 1 kg oloupaných rajčat - v krizi nahradíme kvalitním kečupem, který přidáme až po rozvaření zeleniny
  • 1 velkou mrkev
  • 1 velkou cibuli
  • 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1 hrst čerstvých bazalkových listů - v krizi nahradíme menším množstvím rozdrcené sušené bazalky
  • 1/2 hrsti petrželových listů
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • sůl, pepř cukr, koření na pizzu na dochucení

Postup přípravy rajčatového základu na pizzu:

  • na 1/2 olivového oleje lehce zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev a cibuli
  • přidáme na kostky nakrájená oloupaná rajčata
  • přidáme případně trochu vody a dusíme do měkka
  • výsledná směs musí být hustá
  • následně směs tyčovým mixerem lehce rozmiksujeme - ne na jemno
  • zbytek oleje smícháme s česnekem a nadrobno nakrájenou listovou petrželí a bazalkou
  • zamícháme do vychladlé směsi a dochutíme pepřem, solí a cukrem
  • natřeme v tenké vrstvě na pizza placky

Dále na pizzu přidáváme ingredience dle chuti

Různé druhy sýrů, slaninu, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, žampióny, olivy ....
 

Zdobení pizzy

Nazdobená pizza před pečením

Pečení pizzy

Před pečením potřeme okraje pizzy olivovým olejem aby se ke konci pečení nespálily.
Pizzu pečeme při 250 - 300°C dozlatova ve vyhřáté horkovzdušné troubě nebo konvektomatu, což běžně trvá 7 - 10 minut.

 
Hotová domácí pizza
Upečená domácí pizza

Ze zbyku těsta připravíme pizza tyčinky - potřeme před pečením slanou vodou a posypeme kmínem, solí nebo mákem.

Fotky z přípravy pizzy

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • opejelap47@gmail.com

    16. 10. 2024 11:43:26 | GeorgeTutle

    opejelap47@gmail.com

    Odpovědět

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting