Pizza těsto s rajčatovým základem - upravený italský recept

V současné době je pizza oblíbenou univerzální potravinou hlavně u mládeže. Její kouzlo spočívá v tom, že si každý může k základu vybrat svoje oblíbené chuťové ingredience.

Na těsto na pizzu budeme potřebovat:

  • 1 kg pšeničné hladké mouky
  • 21 g droždí (půl kostky 42g)
  • 5 polévkových lžíc panenského olivového oleje
  • 6 dl vody
  • 1 lžička soli

Osobně k základnímu těstu přidám 5 lžiček v dlaních rozdrceného pizza koření bez soli. Pokud koření obsahuje sůl, uberte soli v základním těstu. Okořeněné zbývající těsto je pak rovnou použitelné na pizza tyčinky k pivečku nebo vínečku.

Postup přípravy pizza těsta:

  • smícháme mouku, sůl, koření a rozdrobené droždí
  • přidáme olivový olej a vařechou promícháme
  • přidáme vodu a opět promícháme
  • následně hněteme rukou až do úplného spojení ingrediencí - vznikne nelepivé, vláčné těsto
  • vzniklé pizza těsto necháme v míse zakryté utěrkou odpočinout v lednici 24 hodin - důležité!
  • následně těsto rozdělíme na bochánky a na pomoučeném vále rozválíme na tenké pizza placky potřebné velikosti

  • necháme 15 minut odpočinout a přidáváme další ingredience

Na rajčatový základ budeme potřebovat:

  • 1 kg oloupaných rajčat - v krizi nahradíme kvalitním kečupem, který přidáme až po rozvaření zeleniny
  • 1 velkou mrkev
  • 1 velkou cibuli
  • 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • 1 hrst čerstvých bazalkových listů - v krizi nahradíme menším množstvím rozdrcené sušené bazalky
  • 1/2 hrsti petrželových listů
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • sůl, pepř cukr, koření na pizzu na dochucení

Postup přípravy rajčatového základu na pizzu:

  • na 1/2 olivového oleje lehce zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev a cibuli
  • přidáme na kostky nakrájená oloupaná rajčata
  • přidáme případně trochu vody a dusíme do měkka
  • následně směs tyčovým mixerem lehce rozmiksujeme - ne na jemno
  • zbytek oleje smícháme s česnekem a nadrobno nakrájenou listovou petrželí a bazalkou
  • zamícháme do vychladlé směsi a dochutíme pepřem, solí a cukrem
  • natřeme v tenké vrstvě na pizza placky

Dále na pizzu přidáváme ingredience dle chuti

Různé druhy sýrů, slaninu, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, žampióny, olivy ....

Pečení pizzy

Pizzu pečeme při 250 - 300°C dozlatova ve vyhřáté horkovzdušné troubě nebo konvektomatu, což běžně trvá 7 - 10 minut.

Ze zbyku těsta připravíme pizza tyčinky - potřeme před pečením slanou vodou a posypeme kmínem, solí nebo mákem.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.