Pizza těsto s rajčatovým základem - upravený italský recept
V současné době je pizza oblíbenou univerzální potravinou hlavně u mládeže. Její kouzlo spočívá v tom, že si každý může k základu vybrat svoje oblíbené chuťové ingredience.
Na těsto na pizzu budeme potřebovat:
- 1 kg pšeničné hladké mouky
- 21 g droždí (půl kostky 42g)
- 5 polévkových lžíc panenského olivového oleje
- 6 dl vody
- 1 lžička soli
Osobně k základnímu těstu přidám 5 lžiček v dlaních rozdrceného pizza koření bez soli. Pokud koření obsahuje sůl, uberte soli v základním těstu. Okořeněné zbývající těsto je pak rovnou použitelné na pizza tyčinky k pivečku nebo vínečku.
Postup přípravy pizza těsta:
- smícháme mouku, sůl, koření a rozdrobené droždí
- přidáme olivový olej a vařechou promícháme
- přidáme vodu a opět promícháme
- následně hněteme rukou až do úplného spojení ingrediencí - vznikne nelepivé, vláčné těsto
- vzniklé pizza těsto necháme v míse zakryté utěrkou odpočinout v lednici 24 hodin - důležité!
-
následně těsto rozdělíme na bochánky a na pomoučeném vále rozválíme na tenké pizza placky potřebné velikosti
-
necháme 15 minut odpočinout a přidáváme další ingredience
Na rajčatový základ budeme potřebovat:
- 1 kg oloupaných rajčat - v krizi nahradíme kvalitním kečupem, který přidáme až po rozvaření zeleniny
- 1 velkou mrkev
- 1 velkou cibuli
- 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 1 hrst čerstvých bazalkových listů - v krizi nahradíme menším množstvím rozdrcené sušené bazalky
- 1/2 hrsti petrželových listů
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- sůl, pepř cukr, koření na pizzu na dochucení
Postup přípravy rajčatového základu na pizzu:
- na 1/2 olivového oleje lehce zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev a cibuli
- přidáme na kostky nakrájená oloupaná rajčata
- přidáme případně trochu vody a dusíme do měkka
- následně směs tyčovým mixerem lehce rozmiksujeme - ne na jemno
- zbytek oleje smícháme s česnekem a nadrobno nakrájenou listovou petrželí a bazalkou
- zamícháme do vychladlé směsi a dochutíme pepřem, solí a cukrem
- natřeme v tenké vrstvě na pizza placky
Dále na pizzu přidáváme ingredience dle chuti
Různé druhy sýrů, slaninu, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, žampióny, olivy ....
Pečení pizzy
Pizzu pečeme při 250 - 300°C dozlatova ve vyhřáté horkovzdušné troubě nebo konvektomatu, což běžně trvá 7 - 10 minut.
Ze zbyku těsta připravíme pizza tyčinky - potřeme před pečením slanou vodou a posypeme kmínem, solí nebo mákem.
Přidat komentář
Přehled komentářů