Pečení jelit
Jelita jsou tradiční zabíjačkovou pochoutkou při jejichž přípravě se využije čerstvá krev ze zabitého prasete. Většina lidí když postřehne že se jelita vyráběji z prasečí krve, tak jelita nejedí. Starší generace nad jelitem rozhodně neohrnuje nos, protože ji považuje za zabíjačkovou pochoutku.
Recept na pečení jelit:
Jelita jsou sice tepelně opracovaná - uvařená, nejlépe ale chutnají čerstvá, právě donesená od místního řezníka.
Jelita připravená na pečení
- jelita dáme třeba do skleněného pekáčku a propícháme jehlou, aby nepraskla
- přilijeme trochu vody, přidáme sádlo
- jelita pečeme zakrytá na 120 °C cca 40 minut
- během pečení je občas popícháme jehlou a přelijeme výpekem
- odkryjeme pekáč, popícháme jelita a zvýšíme teplotu na 200 °C
- během pečení jelita poléváme výpekem, případně přidáme vodu
- udržujeme jen menší množství výpeku, protože kdyby jelita praskla, plaval by prejt ve výpeku
- jakmile mají jelita tmavé, křupavé střevo, jsou upečená
- když vám jelita prasknou, nic se neděje. Necháme výpek trochu pečením odpařit a pochutnáme si na pečeném jelitovém prejtu
Přidat komentář
Přehled komentářů