Majoránka

k vaření používáme sušené lístky, květy a části stonků. Je šedozelené barvy a silně vonící.

Použití majoránky v kuchyni

Přidáváme jí hlavně do bramborových a luštěninových polévek, kde ji dáváme až na konci vaření. Dále jí používáme do omáček, gulášů, na pečené maso, na bramborové jídla, do pokrmů z mletého masa, masitých sekanin, prejtů, jitrnic, uzenářských výrobků, do kuřat a slepic je častou složkou nádivek, na pizzu a především pod skopové a jehněčí maso. Používá se také na posypání masa a drůbeže před pečením. Majoránku buď rozdrtíme nebo rozemneme v ruce. Majoránka se hodně používá při nachlazení, také se přidává do mastí na špatně se hojící rány. Domovem majoránky je Středomoří. U nás se hlavně pěstuje v jižních částech Slovenska a Moravy.

 

 

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting