OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

 

Levandule

je aromatická a léčivá rostlina. Silně vonící polokeř, bohatě větvený, vysoký asi 60 cm a více. Obsahuje třísloviny a silice. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Levandule podporuje imunitní systém, zažívání, tlumí nadýmání. Také působí močopudně a chrání proti zánětům močových cest.

Masáže prováděné olejem z levandule mají povzbuzující účinek. Dokonce pomáhají i při revmatických bolestech. Levandulový esenciální olej má antiseptické a hojivé účinky. Oceníte při hojení drobných ran, popáleninách, při bodnutí hmyzem a při vyrážkách. Z květu levandule lze připravit nálev, který si při relaxaci přidáte do koupele. Levanduli, když vložíte do šatníku, tak vám krásně provoní oblečení a zároveň poslouží i k odpuzení šatních molů. V kosmetickém průmyslu se převážně levandule používá v přípravcích do koupelí, krémů a šamponů. Vyrábějí se z ní vonné oleje do aromalamp a parfémy. Nesmíte ovšem zapomenout, že svazečky čerstvé i sušené levandule nám krásně provoní a ozdobí byt.

Použití levandule v kuchyni

V kuchyni se používá hlavně při dušení masa a k přípravě ryb. Přidat ji můžete do buketu čerstvého koření a potírat s ní maso před grilováním. Je jednou ze součástí provensálského koření. 

Najít jiný recept na vaření na internetu - zadejte níže co hledáte!

↓↓↓↓↓↓↓↓↓

 

 

 

Sdílejte domácí recepty s přáteli.

Přidat komentář

Hlavní město České republiky

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.