Pečený králík na smetaně v konvektomatu

Králík na smetaně je už od dětství mým nejoblíbenějším jídlem které moje maminka i babička na vesnici vařily. Králíci se v minulosti chovali téměř v každém stavení, takže hospodyňky jejich přípravu ovládaly ve všech podobách - králík na smetaně, na zelenině, králík na česneku, králičí řízky, klobásky ... 

Nálev na králíka

  • 2 l vody
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1 petržel nakrájená na kolečka
  • 1 kolečko celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 lžičky soli - nepřidávat více, nálev se bude používat na omáčku, králík se přisolí před pečením

Nálev na králíka 5 minut povaříme a necháme vychladnout.

Naložíme králíka do nálevu

Králíka bez hlavy očistíme, opláchneme, vložíme do hluboké nádoby a zalijeme nálevem ve kterém jej necháme marinovat zakrytého fólií 24 hodin v chladničce s teplotou do 4 °C. 

Pečení králíka

Králíka vytáhneme z nálevu na hlubší smaltovaný plech nebo do pekáčku.

Vzhledem k tomu, že se nálev používá jako základ pro omáčku, je potřeba králíka, pokud je větší, trochu přisolit.

Nálev na králíka přecedíme přes jemné sítko, zeleninu dáme péct s králíkem, koření vyhodíme.
Částí nálevu podlijeme králíka. Ze zbytku nálevu odlijeme část na omáčku.
Pečeme v konvektomatu nebo v troubě.
 

Králičí stehna na zelenině

Králičí stehna připravená k pečení

Konvektomat nastavíme:

1. krok - 45 minut na 140 °C a 50 % vlhkosti
2. krok - 30 minut na 160 °C a 50 % vlhkosti
3. krok - 7 minut na 220 °C otevřená klapka

V případě pečení v troubě použijeme pekáč který na první dva kroky zakryjeme.

Během přípravy a hlavně v posledním kroku králíka poléváme výpekem.

Smetanová omáčka k pečenému králíkovi

Na smetanovou omáčku ke králíkovi použijeme přecezený nálev který uvedeme do varu a posbíráme z povrchu sraženou krev. Přidáme zeleninu vybranou z pekáčku před koncem pečení a rozmixujeme ji tyčovým mixérem do hladka. Do smetany na vaření přidáme hladkou mouku, 2 lžičky solamylu na maso, rozmixujeme a vmícháme do vařícího nálevu.  Doladíme chuť a 15 minut za stálého míchání provaříme do správné hustoty. 

Pečeného králíka servírujeme s domácím houskovým knedlíkem.

Fotky z přípravy králíka na smetaně

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting