Domácí kečup

Máte nadbytek rajčat? Udělejte si kečup.
I v případě, že rajčata nepěstujete, můžete si udělat skvělý domácí kečup. V průběhu končícího léta je na tržnicích bohatá nabídka rajčat od soukromých pěstitelů za přijatelné ceny. Rajčata na kečup vybírejte dobře vyzrálá.
 

Domácí kečup

Na přípravu kečupu budete potřebovat:

4 kg zralých měkkých rajčat
500 g jablek
500 g cibule
300g krystalového cukru
60g soli

8 lžic octu
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky sladké papriky
10 hřebíčků na jemno rozdrcených v hmoždíři

Postup přípravy kečupu

Omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky, z rajčat odstraníme tuhé části kolem stopek a překrojíme na polovinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno.
 


Příprava kečupu na sporáku

V kastrolu dusíme rajčata s jablky a cibulí až do změknutí. Následně směs tyčovým mixérem rozmělníme a propasírujeme přes cedník. Přidáme koření a za stálého míchání odpařujeme vodu až do potřebné konzistence. Pokud chceme mít kečup hustší rychleji, můžeme do směsi přidat 5 lžic solamylu na maso, rozpuštěných v 1 dl studené vody a povařit. 
Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.

Příprava kečupu v konvektomatu je jednodušší

Do hluboké nádoby dáme rajčata, jablka a cibuli na 60 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka - občas promícháme.

Příprava kečupu

Následně směs tyčovým mixérem rozmělníme a pokračujeme v konvektomatu 20 minut - 140°C, 0% vlhkosti, otevřená klapka.
Propasírujeme přes cedník přidáme koření a odpařujeme z kečupu vodu cca 6
0 minut - 140°C, otevřená klapka - občas promícháme.
Pokud chceme mít kečup hustší rychleji, můžeme do směsi přidat 5 lžic solamylu na maso, rozpuštěných v 1 dl studené vody a povařit. 

Naplníme horké do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme.

Sterilizace kečupu v konvektomatu:

- zahřátí na 95 °C na 15 minut 100% vlhkosti - pokud plníme kečup do sklenic horký, tento krok vynecháme
- sterilizace při 85 °C 20 minut 100% vlhkosti

Sterilizace kečupu v zavařovacím hrnci:

20 minut při 85 °C

Skenice necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.