Kapr v solné krustě
Obohaťte si rybí jídelníček touto netradiční metodou pečení kapra v solné krustě.
Recept na pečení kapra v solné krustě
- papírovým ubrouskem osušíme kapří filetu s kůži - nejlépe z většího kapra
- stranu bez kůže posolíme méně než obvykle a posypeme čerstvým nebo sušeným rozmarýnem
- nakrájíme velkou cibuli na kolečka silná cca 2 mm
- ze tří bílků ušleháme tuhý sníh a následně do něj postupně vmícháme cca 1/2 kg soli tak, aby vznikla kašovitá roztíratelná směs
- na plech lehce potřený olejem nanesem asi polovinu sněhu se solí a rozprostřeme do velikosti filety
- na sníh položíme filetu na kterou položíme kolečka cibule a posypeme kořením AromaMIX (nebo oblíbenou směsí typu Vegeta)
- nahoru naneseme zbytek směsi bílku se solí tak, aby úplně uzavřel filetu (na většího kapra je potřeba sníh z více bílků)
- pečeme horkým vzduchem 170°C na jehlu zapíchnutou do filety na 85°C
- po upečení je krusta načervenalá a tvrdá - vrchní část musíme opatrně odstranit
- kapra servírujeme i s cibulí
Ideální a efektní je péci kapra na takovém plechu, pekáčku či kamenině, kterou můžeme servírovat přímo na stůl.
Pokud děláme celého kapra, můžeme nechat i se šupinami.
Stejným způsobem můžeme zkusit připravit i jiné druhy ryb.