Kančí kýta s brusinkovou omáčkou pečená přes noc v konvektomatu
V konvektomatu pomalu pečená kančí kýta je měkká, nevysušená a prosáklá divokým kořením. Po doplnění brusinkovou omáčkou získáte zážitkové jídlo.
Nejprve si připravíme mořidlo na naložení kančí kýty
Na cca 2 kg masa potřebujete mořidlo z:
- 1/2 l vody
- 1/8 l 8% octu
- 2 mrkve nakrájené na kolečka
- 2 petržele nakrájené na kolečka
- 8 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 4 rozpůlené kuličky jalovce
- 3 lžičky soli
Mořidlo krátce povaříme a necháme zchladit.
Naložíme kančí kýtu do mořidla
Kančí kýtu očistíme, opláchneme a vložíme do hluboké nádoby a zalijeme mořidlem, ve kterém ji necháme odležet 48 hodin (i po 24 hodinách byla ok) v chladničce s teplotou do 4 °C. Vzhledem k množství mořidla se nám většinou nepodaří ponořit kýtu do mořidla celou, tak že je dobré ji občas obrátit.
Okořeníme a pečeme přes noc
Kýtu vytáhneme z mořidla na hlubší smaltovaný plech, prošpikujeme ji tenkými proužky voňavé anglické slaniny, vetřeme do ní několik stroužků česneku, osolíme, posypeme drceným sušeným rozmarýnem. Z mořidla vybereme zeleninu a koření, které rozprostřeme na kýtu. Částí mořidla podlijeme kýtu do výšky cca 2 cm.
Přidáme 3 lžíce sádla a pečeme v konvektomatu.
Konvektomat nastavíme:
1. krok - 10 hodin na 80°C a 35% vlhkosti
2. krok - 45 minut (dle tuhosti masa) 140°C bez vlhkosti
V případě, že je maso dostatečně měkké, tak jej ve druhém kroku jen ogrilujeme 10 minut na 210°C.
Během přípravy a hlavně před posledním krokem poléváme výpekem.
Brusinková omáčka ke kančí kýtě
Před druhým krokem pečení vytáhneme z výpeku zeleninu (necháme jen pár kousků na ozdobu) a vybereme z ní koření.
Na pánvičce si na másle osmahneme do sklovata jednu střední cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme zeleninu, trochu výpeku, trochu šťávy z citrónu, trochu červeného vína a lehce zaprášíme hladkou moukou. Vše dusíme do měkka. Přidáme pár lžic brusinkové marmelády a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, přidáme trochu smetany na zjemnění a doladíme chuť a ještě krátce provaříme na správnou hustotu.
Kančí kýtu nakrájíme na tenčí plátky a podáváme s chlebem, s knedlíkem nebo bramborem.
Přidat komentář
Přehled komentářů