Recept na hrachovou polévku - hrašanku
Luštěninová hrachová polévka patří u nás mezi vánoční, štědrovečerní volbu spolu s fazolovou polévkou. Hrašanka, jak se jí lidově říká, je také oblíbenou svačinovou polévkou protože je hutná, dobře zasytí a v zimě i zahřeje. Hrách je bohatým zdrojem bílkovin a minerálních látek - hořčíku, manganu, fosforu, draslíku a železa. Z vitamínů je v hrachu zejména vitamín B1 a kyselina listová.
Před vařením je důležité hrách namáčet ve vodě, čímž se sníží v hrachu obsažené oligosacharidy způsobující nadýmání.
Žlutý půlený hrách
Na hrachovou polévku budete potřebovat:
- hrách žlutý, zelený - celý, půlený, zkrátka jaký je zrovna ve spíži
- česnek
- mrkev
- vejce
- hladká mouka na zahuštění
- máslo
- solamyl na zjemnění
- vývar, přáškový vývar nebo kostka Maggi
- sůl
- mletá pepř
- majoránka
- tekuté polévkové koření - dodá hrašance spolu s česnekem a majoránkou tu správnou chuť
- rohlík opražený na másle nebo klasický
Recept na hrachovou polévku
- hrách dáme do většího hrnce - při vaření rád vzkypí
- zalijeme vlažnou vodou a necháme namočený - žlutý půlený alespoň 30 minut, ostatní 4 hodiny
- namočený hrách dobře propláchneme, přidáme mrkev vcelku, přilijeme přiměřené množství vody a dáme vařit do měkka cca 45 minut
- jak je mrkev polotvrdá, vyjmeme ji a nakrájíme na kostičky, které přidáme do polévky na konci vaření
- když hrách změkne, přidáme k hrachu pepř, sůl a protlačený česnek, přilijeme vývar nebo přidáme kostku maggi nebo trochu práškového vývaru
- vše rozmixujeme v mixeru nebo tyčákem a získáme základ na hrachovou polévku
- krátce povaříme
- na másle si uděláme z hladké mouky světlou jíšku do které přilijeme studenou vodu a rozmícháme, přidáme lžíci solamylu a znovu rozmícháme
- jíšku slijeme přes sítko do základu hrachové polévky a vše ještě tyčákem promixujeme
- přidáme majoránku rozmělněnou v dlaních a polévku alespoň 10 minut provaříme
- hrachová polévka by měla mít krémovitou konzistenci
- před koncem vaření přidáme do hrachové polévky v hrnku vidličkou rozšlehané vejce - přidáváme do polévky postupně roztřepáváním přes vidličku
- na závěr přidáme nakrájenou mrkev
- tip: přidáme ještě osmažené kousky domácího uzeného
Nejlepší přílohou hrachové polévky je na másle opražený rohlík, případně klasický rohlík.
Hrachová polévka s rozšlehaným vejcem
Fotky z vaření hrachové polévky
Přidat komentář
Přehled komentářů