Houby zavařené do sádla

Když začnou růst houby, je jich většinou tolik, že je nestíháme jíst. Jednou z možností uchování hub na horší časy je zavaření hub do sádla. Takto připravené houby můžete použít třeba na houbovou omáčku, do houbové polévky. nebo na smaženici s houbami.

Na zavařování hub do sádla budete potřebovat:

čerstvé jedlé houby, které hlavně dobře záme, aby nedošlo k následnému neštěstí
sádlo
kmín - kdo nemá rád, může vynechat
sůl

Houby dobře očistíme od jehličí, trávy a hlíny, vyřadíme červivé části a všechny plodnice, které nevypadají zdravě a pevně. Na zavaření mužeme použít jen houby top kvality, protože jedna nekvalitní plodnice by nám mohla pokazit celý výsledek našeho snažení. Na zavaření je dobré použít v jedné várce podobné  houby - třeba hřibovité, ty mám vyzkoušené, jiné totiž nesbírám.

Houby nakrájíme, osolíme a posypeme trochu kmínem. Před zavařováním hub je potřeba houby posmažit na sádle, aby se částečně zbavily vody. Sádlo následně zabrání ve sklenici přístup vzduchu k houbám.

Smažení hub před zavařením do sádla

Posmažené houby mají lesklý, masný vzhled, nesmí být úplně vyškvařené, zkrátka vypadají podobně jako na fotce. Suché, čisté sklenice naplníme smaženými houbami, pod okrajem necháme centimetr volného místa, očistíme okraj ubrouskem, dobře uzavřeme, vložíme do konvektomatu nebo do zavařovacího hrnce a sterilizujeme.

Doba sterilizace hub při zavařování v konvektomatu je:

1. den- sterilizace při 95 °C 1 hod. 50% vlhkosti (šetříme energii)
2. den opakujeme ještě jednou - sterilizace při 95 °C 1 hod. 50% vlhkosti

Po ukončení sterilace vytáhneme skenice z konvektomatu, necháme vychladnout a uložíme na temné a chladné místo.

Houby můžeme samozřejmě sterilovat také v zavařovacím hrnci:

1. den- sterilizace při 95 °C 1 hod.
2. den opakujeme ještě jednou - sterilizace při 95 °C 1 hod.

Houby zavařené do sádla

Takto konzervované houby můžete použít třeba na smaženici s houbami, do houbové polévky nebo na houbovou omáčku. V zimě se budou hodit. Zavařené houby neskladujeme příliš dlouho, měli by jsme je určitě do jara spotřebovat.

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.