Grilované kuře, kuřecí čtvrtky v konvektomatu
Kuře očistíme od zbytků peří, omyjeme a osušíme. Přebytečnou kůži a konečky křídel odstraníme, protože na nich stejně není žádné maso a jen by se zbytečně připalovaly.
Kuře napícháme injekční stříkačkou slanou vodou (1 dcl vody+ 2 lžičky soli), posypeme jej vevnitř i na povrchu oblíbeným grilovacím kořením, nebo jen kmínem. Pokud koření neobsahuje sůl, tak kuře ještě vevnitř i na povrchu osolíme, dovnitř vložíme kousek másla a zelenou listovou petržel.
Kuře položíme na hlubší plech na záda a vložíme do konvektomatu.
Konvektomat nastavíme:
1. krok - 45 minut s předehřevem na 130°C a 50% vlhkosti
2. krok - 23 minut 215°C + ventilátor na odvětrávání přebytečné páry
Během grilování v posledním kroku občas potřít výpekem, případně dolít na plech trochu vody, pokud by se výpek připaloval.
Tímto postupem se kuře a v prvním kroku v konvektomatu předvaří a nasledně ogriluje, tak že není v konečném výsledku vysušené.
Grilované kuře podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem, doplněná sterilovanou okurkou, případně nějakou studenou omáčkou.
Předgrilované kuře k dodělání na ohni
Je vhodné jako rychlé občerstvení na párty, které si připravíte předem tak, že poslední krok vynecháme nebo zkrátíme na 5 minut a před podáváním jen dogrilujeme na ohni, čímž kuře pochytí typickou vůni ohně.