Grilovaná panenka

Vepřovou panenku můžeme udělat venku na grilu nebo také doma na pánvi + v troubě.

Při rychlé přípravě vepřové panenky je nejdůležitější teplota. Vepřová panenka je nejchutnější medium rare nebo medium propečená. V případě, že panenku příliš propečeme, zůstane tuhá a žvýkací, což určitě nechceme. Ideální je příprava s vpichovacím teploměrem nebo teplotní jehlovou sondou v troubě.

Grilovaná vepřová panenka

Příprava vepřové panenky

  • panenku odblaníme, necháme v celku případně velkou panenku rozdělíme na polovinu
  • lehce osolíme a opepříme - panenka je velice jemné a chutné maso, které není dobré moc kořenit
  • kdo má rád pikantnější může použít hotové koření na steak

Grilování a dopečení panenky

  • panenku nejprve zprudka opečeme na sádle (na pánvi nebo na grilovacím kameni) aby se zatáhla a ještě chvíli ji opékáme ze všech stran při snížené teplotě
  • následně ji stáhneme z přímého žáru  a necháme chvíli dopéct na vnitřní teplotu na jehlu podle požadovaného stupně propečení
  • po dosažení potřebné vnitřní teploty necháme panenku pár minut odpočinout a krájíme

Vnitřní teplota propečení

Vepřová panenka

panenka medium rare 56 °C

Vepřová panenka

panenka medium 60 °C

Ke grilované vepřové panence se dobře hodí opékaný brambor + nějaká omáčka.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting