Grilovaná makrela s libečkem
Grilovaná makrela voní na dálku a chutná skvěle. Udělejte si makrelu podle tohoto receptu... a nezapomeňte na libeček.
Příprava makrely
- na grilování můžeme použít čerstvou i mraženou makrelu
- mraženou makrelu rozmražujeme pozvolna, nejlépe přes noc v chladničce
- makrely řádně vykucháme, ponecháme hlavu, odstraníme žábra, vyčistíme černé uvnitř břišní dutiny kolem páteře
- trochu posolíme uvnitř uvnitř i vně - se solením makrely proti sladkovodním rybám to moc nepřeháníme
- uvnitř posypeme makrelu kmínem, sušeným nebo čerstvým rozmarýnem (rozmarýn nepřehánět, je hodně aromatický)
- dovnitř vtlačíme hranolek másla a do něj čerstvé bylinky - nejlépe čerstvou listovou petržel a hlavně libeček který dělá tu super chuť grilované makrely
- stonky petržele a libečku provlékáme přes tlamu, aby lépe držely
- makrelu můžeme ovázat potravinářským motouzem tak, aby se uzavřela břišní dutina
- zvenku makrely pomažeme olejem a okmínujeme
Grilování makrel
Na potírání makrel během grilování si připravíme trochu oleje a štětku na máčení. Osobně míchám olivový olej s řepkovým půl na půl a přidám trochu papriky na barvu.
Do PET láhve napustíme vodu a do zátky uděláme malou dírku - učinný prostředek na přihašení prudkého ohně při odkápnutí tuku.
Makrela je nejlepší grilovaná na doutnajícím dřevě, případně dřevěném uhlí. Rozpálíme si gril tak, aby jsme neměli přímý plamen. Připravené makrely pokládáme mezi stojiny nebo na grilovací mřížku, kterou předem rozpálíme a před položením ryby potřeme tukem - nejlepší je kůže ze slaniny nebo sádlo.
Makrely během grilování mažeme a otáčíme. Případný prudký plamen přihašujeme vodou v pet láhvi s malým otvorem ve víčku.
Stejným způsobem můžete připravovat makrelu i v troubě nebo na grilovacím kameni - vynecháte případné ovazování motouzem.
Makrelu podáváme nejlépe z čerstvým chlebem.
Přidat komentář
Přehled komentářů