Bezové víno - z květů černého bezu

Z květů bezu černého můžeme připravit skvělé bezové víno za pár korun. Správně připravené bezové víno i po roce vyniká krásnou vůní bezu. Léčivé účinky bezu černého jsou dohledatelné na internetu. 

Květy bezu sbíráme nejlépe před úplným rozvinutím, kontrolujeme přítomnost hmyzu a mšic. Vybíráme velká, zdravá bezová květenství. Trháme celá květenství, doma pak odstraníme jeho tlusté části. 
 

Květ černého bezu

Bezové květy sbíráme ve volné přírodě, vyhýbáme se sběru u silnic.

Na výrobu bezového vína potřebujete:

  • demižon 10 l
  • květy bezu - asi tolik, kolik vidíte na fotce níže
  • 7 l vody
  • 2,2 kg krystalového cukru
  • 20 g kyseliny citronové
  • vinné kvasinky - bývají k dostání v drogerii nebo v zahrádkářských potřebách
  • živná sůl pro kvasinky

Postup výroby bezového vína:

  • nejprve si předem připravíme zákvas vinných kvasinek podle návodu na sáčku - rozkvašení kvasinek trvá cca 2 dny
  • jako ovocnou šťávu na zákvas do bezového vína můžeme použít jablečný mošt, který nesmí být chemicky ošetřený
  • dáme si krátce převařit 7 l vody
  • cca v polovině vody rozpustíme cukr a kyselinu citronovou
  • bezové květy naplníme do demižonu v množství cca viz foto níže
  • bezové květy zalijeme ještě teplou vodou (nesmí být vařící, aby demižon nepraskl) s cukrem a kyselinou
  • dolijeme zbývající vodou tak, aby nad hladinou zůstal v demižonu volný prostor na kvašení
  • demižon zavřeme zátkou nebo sáčkem, aby nám tam nevletěly octomilky
  • po vychladnutí přilijeme zákvas a vše v demižonu promícháme
  • živnou sůl přidáváme podle návodu na sáčku
  • nasadíme na hrdlo demižonu plastovou rukavici (nesmí uvnitř obsahovat pudr) a zatáhneme ji k hrdlu gumičkami
     

Zakládání bezového vína

Květy bezu v demižonu

Jakmile bezové víno začne kvasit a prsty rukavice se napřímí, uděláme do vršku jednoho prstu dírku tenkou jehlou.


Kvašení bezového vína

Vinilová nebo nitrilová rukavice skvěle nahradí kvasnou trubičku a spoustu starostí s ní spojených

Jak rukavice splaskne máme vykvašeno a stahujeme od kalu nejlépe přes filtrační papír nebo alespoň přes plátýnko. Kvašení bezového vína může trvat 4 - 6 týdnů, podle teploty okolí.

Bezové víno ochutnáme, případně dosladíme, dolijeme převařenou vodou a necháme ještě dokvasit a znovu stáhneme a na závěr necháme pár týdnů usadit a vyčistit - musí být úplně čiré. Čisté bezové víno naplníme do lahví.

Následně bezové víno uložíme na rok do sklepa - čím je starší, tím je lepší. Dobře vychlazené bezové víno je další léto v horkých dnech velmi osvěžující, když do léta vydrží...

Fotky z přípravy bezového vína

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky s AI, doménawebhosting