Bačův grog
Kořenící směs na Bačův grog a do svařeného vína
1 l vody - směsi
13 g hřebíček
30 g skořice
2 minuty vařit
5 minut vyluhovat
scedit
Tuto kořenící směs pro Bačův grog a svařené víno můžeme případně uchovávat v láhvi v lednici, ale nejlepší je voňavá čerstvá.
Bačův grog
250 g krystalového cukru bez vody pražíme za stálého míchání na mírném ohni na světle hnědý karamel
krátce odstavíme z ohně a dolijeme:
1,8 l vody
0,2 l kořenící směsi a přidáme
2 ks vanilínový cukr
mícháme až do přivedení do varu a pak přidáme
800 ml rumu
za stálého míchání přidáme
215 g smetany 12% (1 kelímek)
Krátce dohřejeme na teplotu k pití, nebo trochu více pro nalití do termosky - nesmí vřít.
V případě vytvoření drobné sraženiny smetany grog přecedíme.