Pečení jelit

Jelita jsou tradiční zabíjačkovou pochoutkou při jejichž přípravě se využije čerstvá krev ze zabitého prasete. Většina lidí když postřehne že se jelita vyráběji z prasečí krve, tak jelita nejedí. Starší generace nad jelitem rozhodně neohrnuje nos, protože ji považuje za zabíjačkovou pochoutku.

Recept na pečení jelit:

Jelita jsou sice tepelně opracovaná - uvařená, nejlépe ale chutnají čerstvá, právě donesená od místního řezníka.
 

Příprava na pečení jelit

 Jelita připravená na pečení

  • jelita dáme třeba do skleněného pekáčku a propícháme jehlou, aby nepraskla
  • přilijeme trochu vody, přidáme sádlo
  • jelita pečeme zakrytá na 120 °C cca 40 minut
  • během pečení je občas popícháme jehlou a přelijeme výpekem
  • odkryjeme pekáč, popícháme jelita a zvýšíme teplotu na 200 °C
  • během pečení jelita poléváme výpekem, případně přidáme vodu
  • udržujeme jen menší množství výpeku, protože kdyby jelita praskla, plaval by prejt ve výpeku
  • jakmile mají jelita tmavé, křupavé střevo, jsou upečená
  • když vám jelita prasknou, nic se neděje. Necháme výpek trochu pečením odpařit a pochutnáme si na pečeném jelitovém prejtu

 

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.