Recept na hrachovou polévku - hrašanku

Luštěninová hrachová polévka patří u nás mezi vánoční, štědrovečerní volbu spolu s fazolovou polévkou. Hrašanka, jak se jí lidově říká, je také oblíbenou svačinovou polévkou protože je hutná, dobře zasytí a v zimě i zahřeje. Hrách je bohatým zdrojem bílkovin a minerálních látek - hořčíku, manganu, fosforu, draslíku a železa. Z vitamínů je v hrachu zejména vitamín B1 a kyselina listová.

Před vařením je důležité hrách namáčet ve vodě, čímž se sníží v hrachu obsažené oligosacharidy způsobující nadýmání.
 

Vaření hrachové polévky

Žlutý půlený hrách

Na hrachovou polévku budete potřebovat:

  • hrách žlutý, zelený - celý, půlený, zkrátka jaký je zrovna ve spíži
  • česnek
  • mrkev
  • vejce
  • hladká mouka na zahuštění
  • máslo
  • solamyl na zjemnění
  • vývar, přáškový vývar nebo kostka Maggi
  • sůl
  • mletá pepř
  • majoránka
  • tekuté polévkové koření - dodá hrašance spolu s česnekem a majoránkou tu správnou chuť
  • rohlík opražený na másle nebo klasický

Recept na hrachovou polévku

  • hrách dáme do většího hrnce - při vaření rád vzkypí
  • zalijeme vlažnou vodou a necháme namočený - žlutý půlený alespoň 30 minut, ostatní 4 hodiny
  • namočený hrách dobře propláchneme, přidáme mrkev vcelku, přilijeme přiměřené množství vody a dáme vařit do měkka cca 45 minut
  • jak je mrkev polotvrdá, vyjmeme ji a nakrájíme na kostičky, které přidáme do polévky na konci vaření
  • když hrách změkne, přidáme k hrachu pepř, sůl a protlačený česnek, přilijeme vývar nebo přidáme kostku maggi nebo trochu práškového vývaru 
  • vše rozmixujeme v mixeru nebo tyčákem a získáme základ na hrachovou polévku
  • krátce povaříme
  • na másle si uděláme z hladké mouky světlou jíšku do které přilijeme studenou vodu a rozmícháme, přidáme lžíci solamylu  a znovu rozmícháme
  • jíšku slijeme  přes sítko do základu hrachové polévky a vše ještě tyčákem promixujeme
  • přidáme majoránku rozmělněnou v dlaních a polévku alespoň 10 minut provaříme
  • hrachová polévka by měla mít krémovitou konzistenci
  • před koncem vaření přidáme do hrachové polévky v hrnku vidličkou rozšlehané vejce - přidáváme do polévky postupně roztřepáváním přes vidličku
  • na závěr přidáme nakrájenou mrkev
  • tip: přidáme ještě osmažené kousky domácího uzeného

    Nejlepší přílohou hrachové polévky je na másle opražený rohlík, případně klasický rohlík.
     

    Hrachová polévka

     Hrachová polévka s rozšlehaným vejcem

    Fotky z vaření hrachové polévky

     

     

    Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.