Sušení jablek v konvektomatu

Dalším z možným využitím konvektomatu přes noc je sušení jablek nebo jiných druhů ovoce. Sušené jablečné křížaly jsou u televize určitě zdravější než bombóny a brambůrky...

Jablka na sušení musí být zcela zdravá, zbavená jadřinců. Můžeme je sušit se slupkou nebo okrájená. Jablka krájíme na křížaly, podle velikosti plodů zpravidla na čtvrtiny až osminy. Krájením jablek na plátky potřebujeme na sušení více prostoru, protože jinak se jablka během sušení lepí na sebe - musíme je sušit v jedné vrstvě na pečícím papíře. Křížaly můžeme sušit i ve více vrstvách na sobě, když je máme možnost během sušení promíchat a před závěrem sušení oddělit.

V konvektomatu sušíme křížaly jablek nasypané na síta. Na jedno síto dáváme cca 1 kg křížal. Jablka sušíme s otevřenou odvětrávací klapkou.

Konvektomat nastavíme na sušení jablek následovně:

3 hod. 55°C 
4 hod. 65°C
8 hod. 55°C 

Po celou dobu necháme otevřenou odvětrávací klapku.

Před koncem sušení je třeba zkontrolovat, zda jsou i silnější křížaly proschnuté a slepená jablka oddělit od sebe.
Z 5 kg surových jablek je cca 500 g sušených křížal bez slupky.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.