Sněhové pusinky

Sněhové pusinky, vánoční cukroví našich babiček, se vracejí zpět do módy. Zavzpomínejte si s námi na dětství a udělejte si báječné sněhové pusinky podle tohoto receptu. Nějaký ten bílek vždy zbude, tak že jej dobře zužitkujete.

Sněhové pusinky - klasické vánoční cukroví

Suroviny potřebné na pusinky:

Recept na pusinky I.

1 bílek - pokojová teplota
70 g krupicového cukru (nebo jemný krystal)
1 polévková lžíce studené vody

U přípravy pěnového pečiva sněhových pusinek musíme dobře oddělit bílek od žloutku. Pomocí ručního elektrického šlehače s použitím nejvyšší rychlosti ušleháme ve vysoké nádobě bílek s vodou, dokud se nevytvoří tuhý sníh. Dobře ušlehaný sníh je pevný a při obrácení nádoby se ani nehne.

Potom přidáváme, za stálého šlehání, po částech krupicový cukr. Šleháme do doby, než přestane při ochutnání cukr výrazně křupat mezi zuby.

Recept na pusinky II - podle Romana Pauluse.

4 bílky - pokojová teplota
300 g moučkového cukru
2 polévková lžíce přeceděné citronové šťávy

Vše dáme najednou do robota nebo šlehače a šleháme metlou do vytvoření pevného sněhu.
Pusinky podle Romana Pauluse nejsou tak sladké a řekl bych že jsou i pevnější a méně vlhnou.

Postup sušení sněhových pusinek:

Vyšlehaný sníh přenášíme na pečící papír lžičkou nebo pomocí zdobícího pytlíku.

U pusinek je důležité, aby se nepekly ale sušily. To znamená, že je vkládáme do trouby vyhřáté na 75 °C a sušíme 3 - 5 hodin podle velikosti tvarů. Usušené sněhové pusinky musí zůstat bílé a uvnitř suché. Kdo má rád pusinky uvnitř žvýkací, nemusí je sušit tak dlouho, pokud je bude brzy konzumovat. Málo usušené pusinky mohou vlhnout i na povrchu a tím se stanou lepivé. 

Usušené pusinky skladujeme v suchu, nejlépe v papírové krabici.

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.