Hovězí kotlíkový guláš

je klasická pochoutka na letní párty. Pivo a guláš, to je česká specialita, která se minimálně jednou ročně vaří na každé zahradě. Existuje stovky receptů, jak uvařit ten nejlepší guláš. Jeden z nich viz. níže...

Recept na cca 7l guláše:

  • 2 kg hovězí kližky
  • 0,25 kg dobrého sádla, nejlépe domácího
  • 0,5 kg cibule
  • 100 g kvalitní sladké papriky, nejlépe maďarské
  • 2 bobkové listy
  • 7 kuliček nového koření
  • 4 rozdrcené kuličky jalovce
  • vývar z masa a kostí, nejlepší je vývar z kolena a kořenové zeleniny nebo 4 lžíce Maggi hovězího vývaru v prášku (z Makra) nebo 4 kostky masoxu (hovězího bujónu)
  • 15 stroužků česneku
  • velká hrst majoránky
  • černý pepř dle chuti
  • sůl dle chuti
  • polévkové koření dle chuti
  • voda
  • hladká mouka na zahuštění
  • solamyl na maso k zahuštění
 

Hovězí kotlíkový guláš 
Hovězí kotlíkový guláš

Kližku nakrájíme na cca 3 cm velké kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme nebo protlačíme přes lis.

Sádlo rozpustíme v kotlíku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme za občasného míchání na mírném ohni jen do doby kdy zesklovatí. Zmenšíme oheň nebo úplně odstavíme z ohně (podle materiálu kotlíku) a přidáme za stálého míchání papriku. Lehce ji posmažíme aby trochu ztmavla - nesmí se připálit, aby nebyla hořká - toto je jeden z nejdůležitějších kroků pro budoucí chuť guláše. Pak přidáme maso a zvětšíme oheň. Maso dusíme za stálého promíchávání až do puštění šťávy. V průběhu míchání přidáme lžíci soli (solíme s mírou, vývary obsahují sůl), lžíci práškového vývaru nebo kostku masoxu, lžičku pepře, bobkový list, nové koření, polovinu česneku, dvě lžíce polévkového koření. V případě, že je směs hodně hustá, přidáme trochu teplé vody - snažíme se dosáhnout toho, aby se maso nevařilo ve vodě ale spíše dusilo ve vlastní šťávě a tuku. Po půl hodině směs ochutnáme, přisolíme a přikořeníme (musí být říznější, bude se ještě ředit), dle potřeby postupně přidáváme vodu, občas promícháme - stíráme z okraje kotlíku.

Po cca dvou hodinách, až maso změkne (nesmí se úplně rozpadat), přidáme horký vývar, dolijeme horkou vodou a uvedeme guláš do varu. V samostatné nádobě dobře rozkvedláme cca v 1/2 l studené vody 5 vrchovatých lžic hladké mouky a 1 lžíci solamylu na maso, který guláš zjemňuje. Tuto zahušťovací směs připravuji dopředu, aby mouka stačila vstřebat vodu - guláš je pak jemnější. Vzniklou směsí postupným přidáváním zahustíme guláš dle chuti - pokud máme rádi masnotu na povrchu, zahustíme méně - optimální je taková hustota, kdy se při zahušťování mastnota právě ztratí z hladiny guláše. Za stálého míchání přidáme zbytek česneku, v dlaních rozdrcenou hrst majoránky a dochutíme čerstvě namletým pepřem, polévkovým kořením, chilli pastou.

Výsledná chuť guláše se skvěle dolaďuje Maggi hovězím vývarem v prášku (z Makra), který má nezaměnitelnou chuť skvělé hovězí polévky. Závěrečnou slanost guláše dolaďte až úplně na konec - česnek, vývary a pasty zeslaňují.

Vaříme a mícháme ještě cca 1/2 hod. a pak necháme chvíli odstát.

Zrychlenou variantu guláše připravíme tak, že maso připravujeme stejným postupem doma 15 minut v tlakovém hrnci, a zbytek doděláme v kotlíku na ohni.

Guláš podáváme s čerstvým chlebem v hlubokém talíři, posypaný nadrobno nakrájenou cibulkou, případně ozdobený kroužky zelené natě cibule. Nejlepší chuť má guláš přihřátý na druhý den ...

 

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.