Krůta s nádivkou

Krůta 9 kg vkuse

- krůtu očistíme a uřežeme konce křídel
- uděláme bylinkové máslo - 1/2 másla + trs velkolisté petržele + dvě větvičky rozmarýnu + (trochu tymiánu)
- zevnitř nasolíme cca hrstí soli a opepříme
- prsa nařežeme a do vzniklých kapes vložíme část bylinkového másla
- dovitř vetřeme zbytek bylinkového másla a vložíme dva pomeranče rozkráté na osminky - trochu je uvnitř pomačkáme
- ve 4 dcl vody rozpustíme 4 lžičky soli a injekčí stříkačkou roztok napícháme pomalu do masa
- krůtu posolíme zvenku
- nasekáme nadrobno petržel a rozmarýn, promícháme s olejem a zvenku krůtu natřeme směsí o posypeme kmínem
- břicho krůty zašijeme tak, aby zůstal otvor pro vnikání horkého vzduchu dovnitř
- do hlubší smaltované nádoby dáme na dno kolečka pomeranče a na ně položíme krůtu břichem nahoru
- dovnitř krůty vložíme větvičku rozmarýnu
- krůtu pečeme v konvektomatu přes noc 15 hod. na 72 °C a 35% vlhkosti
- doděláme na 170°C a 50% vlhkosti na jehlu na 75°C 

Nádivka ke krůtě

- připravíme samostatně na plechu
- nakrájíme na kostky na drobno 10 rohlíků + jeden perník + 30 dkg uzeného boku nebo slaniny
- nakrájíme na drobno jednu cibuli a trs listové petržele
- vše promícháme a přidáme 4 žloutky, 250 ml sladké smetany, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek 
- ze 4 bílků uděláme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do směsí
- na hlubší smaltovaný plech dáme pečící papír a rozprostřeme silnější vrstvu směsi
- pečeme v konvektomatu při 170°C a 100% vlhkosti na 85°C na jehlu + 5 minut na 180°C opečeme

Omáčka ke krůtě

- zredukujeme výpek z krůty a přidáme šťávu z pomeranče
- přidáme vychlazenou jíšku z másla
- doladíme hustotu přidáním rozmačkaného másla s moukou

 

 

Napište svoji zkušenost při vaření tohoto pokrmu.

Přidat komentář

Přehled komentářů

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.